Polonia va face parte din scutul antirachetă, subliniază liderul american. Obama omagiază Polonia şi condamnă Belarusul

CZECH REPUBLIC USA POLAND OBAMA TUSK
CZECH REPUBLIC USA POLAND OBAMA TUSK

Polonia va participa la formarea sistemului de apărare antirachetă, a declarat Barack Obama, alături de premierul polonez Donald Tusk.  "Polonia va face parte din scutul antirachetă. Vom fi mereu alături de Polonia", a spus liderul american.

"Viitoarea semnare a unui memorandum privitor la prezenţa militarilor americani în Polonia va fi un eveniment important. Cred că acţionăm împreună pentru securitatea Poloniei", a notat Tusk.

Presa locală a informat recent că Varşovia şi Washington vor anunţa sâmbătă transferarea în Polonia a unei unităţi de avioane americane F-16 şi avioane de transport Hercules, desfăşurate în prezent în Italia. Potrivit altor informaţii, acordul va fi semnat după vizita lui Obama la Varşovia.

De asemenea, președintele SUA a afirmat că  Polonia este un exemplu pentru Europa şi pentru întreaga lume, datorită succesului său economic şi pe planul democraţiei,  după întâlnirea cu omologul Bronislaw Komorowski.

"Aştept cu nerăbdare preşedinţia poloneză a UE", a spus el, după discuţiile cu preşedintele polonez. Polonia va prelua preşedinţia la 1 iulie.

Obama a mai spus că rolul Poloniei este să arate naţiunilor ca Ucraina, care într-o zi poate vor adera la UE, drumul către democraţie şi reforme.

Totodată, liderul american a criticat Belarusul, notând că această ţară "sfidează valorile democratice" şi a adăugat că este important ca Belarusul să fie ajutat să construiască o societate democratică.

SUA au încercat să reasigure Varşovia ca unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai lor din regiune.  În plus, Obama a reiterat că sistemul antirachetă este ceva pe care SUA şi Rusia pot coopera. Polonia găzduieşte deja o baterie de rachete Patriot, ceea ce irită Moscova. De asemenea, există planuri de staţionare a unor interceptori SM-3 în Polonia, care parte a scutului.

Criticii spun însă că Varşovia a primit puţine lucruri, în schimbul susţinerii arătate SUA. Polonezii încă au nevoie de vize pentru a călători în SUA, în timp ce majoritatea europenilor nu au astfel de restricţii. Obama a declarat că susţine schimbarea criteriilor pentru acordarea vizelor pentru Polonia şi că le-a cerut senatorilor americani să modifice legea, pentru a se ridica obligativitatea vizelor pentru polonezi.

.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel