Polonia spune că va ajuta Suedia şi Finlanda dacă ar fi atacate înainte de aderarea la NATO

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Polonia va asista Suedia şi Finlanda dacă vor fi atacate înainte de a obţine calitatea de membru al NATO, a declarat joi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

'Consider aderarea Suediei şi Finlandei la NATO ca un semnal important de întărire a securităţii în Europa', a spus el în timpul unei conferinţe. 'Vreau să precizez că în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul (procesului) aderării, Polonia va veni în ajutorul lor', a adăugat el.

Finlanda și Suedia, cerere oficială de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia au solicitat oficial miercuri să se alăture alianţei NATO, o decizie stimulată de invazia Ucrainei de către Rusia, punând în mişcare un proces de aderare care se estimează că va dura doar câteva săptămâni.

Citește și - Șefa executivului de la Helsinki: În Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

Finlanda nu doreşte ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a Alianţei, a afirmat prim-ministrul Sanna Marin, într-un interviu apărut joi în cotidianul italian Corriere della Sera, transmite Reuters.

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, decizii impulsionate de invazia rusă în Ucraina, dar se confruntă cu obiecţii din partea Turciei faţă de un proces de aderare aşteptat iniţial să se desfăşoare relativ rapid.

'Cred că în acest stadiu este important să...'

 

Sanna Marin, aflată într-o vizită la Roma pentru discuţii cu şeful guvernului italian, Mario Draghi, a apreciat că problema poate fi rezolvată prin dialog. 'Cred că în acest stadiu este important să ne păstrăm calmul, să avem discuţii cu Turcia şi cu toate celelalte state membre, să răspundem întrebărilor care pot exista şi să corectăm neînţelegerile', a afirmat Sanna Marin.

Chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică, a explicat ea. 'Şi nici nu cred că există vreun interes în desfăşurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda', a mai afirmat şefa guvernului de la Helsinki. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel