Polonia și Coreea de Sud au semnat acordul pentru noi reactoare nucleare

Sursă foto: Unsplash (Nicolas HIPPERT)
Sursă foto: Unsplash (Nicolas HIPPERT)

Polonia va construi mai multe reactoare nucleare cu tehnologie sud-coreeană. 

La Seul și Varșovia au fost semnate acorduri-cheie pentru dezvoltarea sectorului  energiei nucleare în Polonia, potrivit ministerelor din ambele țări, în timp ce Polonia se străduiește să elimine treptat cărbunele și să își reducă emisiile de carbon, iar Coreea de Sud încearcă să-și revigoreze industria nucleară. ZE PAK și PGE din Polonia și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) vor evalua viabilitatea construirii a patru reactoare nucleare de 1.400 de megawați în Patnow, centrul Poloniei, folosind tehnologia sud-coreeană, a anunțat luni Ministerul Sud-coreean al Comerțului, Industriei și Energiei într-o declarație comună cu Ministerul polonez al Activelor Statului, scrie AlJazeera.

Ministrul Sasin a fost în vizită la Seul

Companiile, cu sprijin guvernamental, intenționează să pregătească un plan preliminar de dezvoltare a fabricii până la sfârșitul acestui an, au spus aceștia într-un comunicat. De la alegerea din acest an a președintelui Yoon Suk-yeol, care s-a angajat să revigoreze industria energetică nucleară a țării, Coreea de Sud și-a intensificat eforturile pentru a câștiga comenzi de export pentru centrale nucleare.

Dacă se semnează un acord final, acesta va fi „o realizare susținută de hotărârea și politica fermă a guvernului coreean de a exporta centrale nucleare”, a spus ministrul Comerțului, Industriei și Energiei, Chang-Yang Lee. În timpul vizitei sale în Coreea de Sud, ministrul polonez al activelor statului, Jacek Sasin, a discutat și despre îmbunătățirea parteneriatului de apărare al Poloniei cu Seul, a scris acesta pe Twitter.

„Salutăm informația conform căreia ZE PAK și PGE au intrat în discuții cu KHNP, ceea ce va consolida și mai mult relațiile dintre Polonia și Coreea de Sud”, a spus Sasin într-un comunicat.

Prima centrală nucleară a țării va fi construită de o firmă din SUA

ZE PAK, deținută de miliardarul Zygmunt Solorz, produce energie în principal din lignit, dar intenționează să elimine treptat cărbunele până în 2030 și să producă energie numai din surse regenerabile ulterior. 

Acordurile de luni urmează unui anunț publicat vineri, când Varșovia a declarat că firma americană Westinghouse Electric Co va construi prima centrală nucleară a țării în nordul Poloniei.

Polonia va construi prima centrală nucleară cu americanii, în ciuda ofertelor primite

Polonia a ales grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrală nucleară, în faţa ofertelor concurente de la EDF francez şi KHNP sud-coreean, a anunţat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Agerpres.

"Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologie fiabilă şi sigură de la @WECNuclear" (Westinghouse), a scris premierul polonez pe Twitter. Morawiecki a precizat că decizia va fi aprobată oficial în cadrul unui consiliu de miniştri, miercuri, la Varşovia.

"Acesta este un pas uriaş în consolidarea relaţiilor noastre cu Polonia pentru generaţiile viitoare", a declarat, la rândul său, secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm. Citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel