Polonia - Israel, dispută diplomatică. Manifestație interzisă

Bogdan Bolojan / 31 ian 2018 / 16:25 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

 Prefectura Varşoviei a interzis 'din raţiuni de securitate' o manifestaţie anunţată pentru miercuri după-amiaza de mediile naţionaliste în faţa Ambasadei Israelului, în plină dispută diplomatică asupra responsabilităţilor poloneze pe vremea Holocaustului, informează AFP. 

Această dispută încărcată de emoţii a izbucnit după adoptarea, vineri, de Camera Inferioară a Parlamentului Polonez, a unei legi menite să apere imaginea ţării în ceea ce priveşte exterminarea evreilor de către germani, care a avut loc în mare parte în Polonia, pe atunci sub ocupaţie fascistă. 

Mai multe organizaţii naţionaliste au chemat la o manifestaţie în faţa Ambasadei statului evreu, pentru a protesta contra 'unei serii de minciuni ale reprezentanţilor Israelului cu privire la comportamentul Poloniei şi polonezilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial', potrivit site-urilor naţionaliste. 

Însă, potrivit prefectului Zdzislaw Sipiera, manifestaţia naţionalistă anunţată 'ar fi putut dăuna bunului renume şi interesului naţional' al Poloniei. El a decis să 'interzică circulaţia' în jurul Ambasadei Israelului, ordonând desfăşurarea unui vast cordon de securitate, ce va fi menţinut până în 5 februarie. 

Posibile provocări 

Sipiera le-a explicat jurnaliştilor că decizia sa are la bază o cerere expresă a reprezentanţei israeliene, informaţiile transmise de poliţie şi 'convingerea' sa cu privire la posibile provocări şi confruntări. 

În ochii conservatorilor aflaţi la putere în Polonia, primul obiectiv al noii legi este să evite ca 'naţiunii sau statului polonez' să i se atribuie crimele comise de fasciştii germani. Textul prevede până la trei ani de închisoare pentru oricine - polonez sau străin - care ar încerca să o încalce. 

Însă adoptarea acestei legi a provocat proteste vehemente din partea guvernului şi clasei politice israeliene, precum şi a organizaţiilor evreieşti de peste hotare şi un rar acces de tensiuni cu Varşovia. 

Oficialii israelieni se revoltă împotriva tentativei, în opinia lor, de a nega participarea unor polonezi la exterminarea evreilor, şi chiar posibilitatea de a-i urmări în justiţie pe supravieţuitorii Holocaustului dacă aceştia vor evoca astfel de cazuri, relatează Agerpres.

[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25