Polonia, gata să primească arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO o va decide

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Polonia este dispusă să depoziteze pe teritoriul ei arme nucleare.

Andrzej Duda, preşedintele polonez, a declarat că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO decide să îşi întărească flancul estic, în faţa desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Noi suntem gata să o facem"

"Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem", a declarat Andrzej Duda pentru cotidianul Fakt.

Acesta a adăugat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja "de o perioadă de timp" obiectul unor discuţii între Polonia şi SUA.

"Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad"

"Am abordat deja acest subiect de mai multe ori", a declarat Duda. În luna martie, președintele polonez a avut o întrevedere cu omologul său american Joe Biden. Potrivit lui Duda, "Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad" şi "este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus", două teritorii care se învecinează cu Polonia.

În iunie 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a transferat în Belarus primele arme nucleare. În timpul summitului de la Vilnius din 2023, aliaţii au reafirmat că NATO va face "tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacităţile sale nucleare şi să actualizeze procesul său de planificare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel