Polonia: Fostul şef de cabinet al lui Tusk, condamnat

Un tribunal polonez l-a condamnat joi pentru neglijenţă în serviciu pe fostul şef de cabinet al lui Donald Tusk, din perioada când acesta era prim-ministru, în legătură cu accidentul aviatic de pe 10 aprilie 2010 de la Smolensk, în Rusia, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele de atunci al statului polonez, Lech Kaczynski, şi alţi 95 de oficiali, transmite marţi Reuters.

Tragicul eveniment a traumatizat ţara şi continuă să-i divizeze pe polonezi, de obicei în funcţie de afinităţile politice. Partidul Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui decedat, i-a acuzat multă vreme pe Tusk şi guvernul său că nu au investigat în mod corespunzător circumstanţele catastrofei aviatice.

Conservatorii polonezi au afirmat în mod repetat că Tusk este responsabil 'din punct de vedere politic' pentru tragedia aviatică din 2010. Donald Tusk era prim-ministru în momentul producerii catastrofei, iar membri ai PiS îl consideră responsabil pentru că nu a asigurat securitatea preşedintelui. Sondajele de opinie arată că mulţi polonezi cred că prăbuşirea avionului la aterizarea pe aeroportul militar din Smolensk, în condiţii de ceaţă densă, a fost un accident tragic, dar alţii continuă să susţină că a fost vorba despre un asasinat planificat.

Joi, un tribunal l-a condamnat pe Tomasz Arabski, şeful cancelariei premierului la acea vreme, la zece luni de închisoare, pedeapsă a cărei executare este suspendată timp de doi ani. 'El a permis cancelariei să folosească transportul aerian într-o misiune oficială, având cunoştinţă că la Smolensk nu exista un aeroport unde primirea unei aeronave (care transporta un şef de stat) să se fi desfăşurat corespunzător', a indicat judecătorul Hubert Gasior, într-o transmisie televizată. Comentând decizia justiţiei, purtătoarea de cuvânt a PiS, Anita Czerwinska, a vorbit despre 'un verdict simbolic prin comparaţie cu amploarea pagubelor făcute Poloniei'.

Donald Tusk, prim-ministru al Poloniei între 2007-2014 şi în prezent preşedintele Consiliului European, a depus mărturie la proces. El a declarat că nu intra în atribuţiile sale să organizeze aspectele tehnice ale deplasării în Rusia, unde Lech Kaczynski şi alţi oficiali urmau să-i comemoreze pe ofiţerii polonezi ucişi de sovietici în masacrul de la Katyn, în Al Doilea Război Mondial. Ancheta cu privire la accident desfăşurată de guvernul Tusk a concluzionat că prăbuşirea a fost provocată de o eroare de pilotaj. Cu toate acestea, politicienii PiS au lăsat de multe ori să se înţeleagă că tragedia, care a tensionat relaţiile cu Rusia, ar fi putut să fi fost provocată de o explozie la bord, fără a oferi însă nicio dovadă concretă. Procesul încheiat joi a fost intentat de membri ai familiilor victimelor, care au acuzat autorităţile de neglijenţă. Cele două părţi au dreptul la recurs, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel