EXCLUSIV  Polonia, exemplu pentru România în apărarea intereselor naționale. Hartmann: Trebuie să începem să dialogăm așa! Trebuie să reînvățăm să avem meseria de români

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a vorbit despre interesele naționale ale României.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a dat exemplul Poloniei în ceea ce privește apărarea intereselor naționale ale României în fața diferitelor organisme internaționale:

„Problema fundamentală este cât suntem noi de capabili să ne apărăm interesele naționale. Uitați-vă la Polonia, care a spus foarte clar: Am făcut reforma justiției, ne dați PNRR-ul. Nu ni-l dați, treaba voastră, noi nu facem mai mult, pentru că este împotriva intereselor noastre naționale! Bruxelles-ul nu a avut ce să spună! Este un drept decis în Consiliul Europei și PNRR-ul este un drept al popoarelor și statelor membre ale Uniunii Europene de reducere a efectelor pandemiei. Comisia Europeană se poate opune, dar nu poate să nu pună în aplicare PNRR-ul polonez.

La un moment dat, și noi trebuie să începem să dialogăm așa: Păi noi suntem cel mai bun prieten al Statelor Unite ale Americii și noi avem o problemă cu minele de cărbuni? Noi suntem, efectiv, pe aceeași busolă cu SUA în domeniul securității și noi avem problemă cu reactoarele nucleare? Atunci, la ce bun?

CITEȘTE ȘI     -    Ia românească a fost inclusă în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității

Eu cred că România a înțeles și începe să înțeleagă din ce în ce mai mult să-și pună și interesul național pe masa de negociere. Totul este o negociere! Dacă cineva a participat între grupurile de deputați din Parlamentul European, zici că mai au puțin și se iau la bătaie. Dacă te duci în Consiliu, la G7, la G20, la fel.

E foarte bine să negociem și eu cred că aceste lucruri le vom reînvăța încetul cu încetul pentru a reînvăța meseria de a fi român! Ne-am dus în fața lui Napoleon al III-lea și toți miniștrii săi au spus: Și tu ești român? Și tu ești român? ... . La un moment dat, unul dintre ei spune: Băi, asta parcă e o meserie, de a fi român! De ce? Ei, cu 20 de ani înainte, învățaseră că Principatele Române sunt parte integrantă a teritoriului otoman și dintr-odată s-au trezit românii că vor stat. Trebuie să reînvățăm să avem meseria de români!“, a conchis, la DC News, la emisiunea Geostrategica, H. D. Hartmann, analist de politică externă.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Hartmann: Ministeriala NATO de la București, un semnal fundamental. Mircea Geoană a avut un rol hotărâtor

Pericol energetic. Hartmann: România este departe de așa ceva. Nu suntem singuri!

S-a tot vorbit în ultima perioadă despre scenariul unui blackout în România, mai ales după bombardamentele ruse care au afectat infrastructura energetică din Ucraina și Republica Moldova. Jurnalistul Val Vâlcu a discutat cu H. D. Hartmann, analist de politică externă, despre situația României în fața unui asemenea scenariu.

„Avem un deficit de 2.000 de megawați! Nu știm cum va fi iarna și acest război energetic nu pune pauză conflictului cu încălzirea globală? Noi am scos din utilizare două centrale fără să punem nimic în loc“, a punctat Val Vâlcu.

„Până la a nu mai polua, trebuie asigurate spitale, școli, grădinițe (...). trebuie energie pentru industrie. Oricâtă economie am face, dacă există un pericol...“, a spus H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Aderarea României la Schengen figurează ca primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel