EXCLUSIV  Hartmann: Ministeriala NATO de la București, un semnal fundamental. Mircea Geoană a avut un rol hotărâtor

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

H. D. Hartmann a vorbit despre ministeriala NATO de la București.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre Ministeriala NATO de la București

„E de salutat această întâlnire, dar e un semnal sau pur și simplu ne-a venit rândul la organizare?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Este un semnal! Mi se pare că trebuia să fie o țară occidentală. Este un semnal fundamental. Trebuie să recunoaștem rolul pe care l-a jucat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Domnul Geoană a avut un cuvânt hotărâtor. De altfel, dacă observăm, și Bucharest Forum este în paralel cu întâlnirea NATO, dar este în marja summitului, este o bucată a României care aparține de Conferința de Securitate de la Munchen. Grupul Aspen, condus de către Geoană, a reușit să intre sub steagul acestei conferințe de securitate europene și mondiale care este una care a decis structuri de politici geostrategice.

Iată că, în paralel cu capitala geostrategică NATO, Bucureștiul este și capitală a unei părți din Conferința de Securitate de la Munchen, confirmând rolul fundamental al României într-o nouă restructurare. Dacă acest lucru s-ar vedea și într-o întărire a Mării Negre, eu știu că este obiectivul fundamental atât al Guvernului Ciucă, cât și al președintelui Iohannis, anumite temeri și frustrări cu privire la Marea Neagră ar dispărea din partea României și Bulgariei.

Avem de întărit Marea Neagră în raport cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei și cu agresiunea în general a puterilor revanșarde în lume. Marea Neagră este un pilon și, din nefericire, Malea Baltică a preluat locul întâi al preocupărilor occidentale, după invazia rusă din februarie, dar, din punctul meu de vedere, Marea Neagră este pilon critic pentru stabilizarea situației actuale“, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, H.D. Hartamann.

CITEȘTE ȘI     -    Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România, anunțuri despre țara noastră

Mircea Geoană: Bucureştiul, locul în care se coc decizii foarte importante pentru summit-ul NATO 2023 de la Vilnius

Întrebat ce obiective are România în cadrul ministerialei NATO de la Bucureşti, Mircea Geoană a spus că "este o ministerială importantă, dar este un punct de reper între Summit-ul de la Madrid, de vara trecută, şi cel de la Vilnius, de vara viitoare. Într-un fel, este cea mai importantă întâlnire politică pregătitoare pentru Vilnius". 

"Este important ca la Bucureşti să luăm de o manieră foarte pragmatică deciziile luate de liderii noştri la Madrid, concept strategic, prezenţă pe flancul estic, sprijin pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, Georgia, Bosnia, chestiuni legate de rezilienţă, de inovaţie şi noi tehnologii, şi să folosim cele două zile de lucru intens de la Bucureşti, pentru ca la Vilnius liderii noştri să poată să spună că s-au făcut progrese faţă de Madrid. Deci Bucureştiul este un loc în care se coc decizii şi mai importante din vara lui 2023, de la Vilnius", a mai precizat secretarul general adjunct al NATO (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Stoltenberg: Aliaţii NATO sunt angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi R. Moldova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel