Polonia a semnat un contract pentru forarea unui canal spre Marea Baltică, ocolind apele ruse

Consorţiul polonezo-belgian NDI-Besix a semnat vineri cu autorităţile poloneze un contract de 230 de milioane de euro pentru forarea unui canal care să permită accesul la portul Elblag dinspre Marea Baltică, fără a trece prin apele teritoriale ruse, informează AFP. 

Canalul, lung de un kilometru, lat de 20 de metri şi având 5 metri adâncime, însoţit de diferite infrastructuri de transport, va traversa cordonul-litoral ce mărgineşte delta Vistulei. El ar urma să fie gata în 2022. 'Este un moment istoric pentru Polonia (...), de o importanţă politică enormă, pentru că ne face independenţi de vecinul nostru de la est', Rusia, a declarat în timpul ceremoniei de la Elblag ministrul polonez al economiei maritime, Marek Grobarczyk, citat de agenţia PAP.

La ora actuală, pentru a ajunge în larg, ambarcaţiunile care pleacă din Elblag trebuie să ocolească peninsula ce aparţine o parte Poloniei şi o parte Rusiei şi să ceară autorizaţie de trecere acesteia din urmă, cu care Varşovia are relaţii adesea tensionate. Proiectul a suscitat o controversă între susţinătorii noii căi de acces la Marea Baltică şi ecologişti, care evocă riscuri pentru faună şi floră, ce ar putea fi afectate din cauza modificărilor de salinitate a apelor deltei, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel