PNȚCD, singur în fața PDL. Ciorbea a convocat un Congres pe 18 iunie, Pavelescu pe 9 iulie.

ciorbea aurelian pavelescu
ciorbea aurelian pavelescu

Victor Ciorbea, fost premier PNȚCD, se află de trei săptămâni în turneu electoral. Ciorbea a declarat pentru De Ce News că a obținut sprijinul filialelor PNȚCD din Banat, Ardeal, Crișana, Maramureș și o parte din Moldova pentru un congres de unificare a partidului, care urmează să se desfășoare în 18 iunie. Până atunci , el speră să primească și acordul filialelor din Muntenia și Dobrogea, ca și al organizațiilor din Capitală.

”Sunt trei grupări în PNȚCD, ne-a declarat Victor Ciorbea. Gruparea tradițională, a seniorilor, reprezentați de Ion Diaconescu, de Radu Sârbu sau Vasile Lupu, ca și de dna Doina Cornea sau surorile Coposu, la rugămintea cărora am pornit această campanie de reunificare a partidului. Acestă grupare cuprinde cam două treimi din totalul membrilor și simpatizanților. Există apoi o grupare Moescu, un fost vicepreședinte a lui Pavelescu, care i-a luat o parte din membri, printr-un semi-puci și care ar avea cam 25 la sută din partid, în vreme ce gruparea Pavelescu a rămas cu doar 15 procente”.

”Miluț spunea să se înscrie surorile Coposu la el în partid”

Ciorbea susține că a primit un mandat de negociere  extins cu toate grupările, din partea seniorilor, și că va depune o moțiune care nu exclude nici colaborarea cu celelalte aripi, nici ca acestea să vină cu propriile lor moțiuni la Congres.”Totul este ca să reușim unificarea, prin Congres, dacă nu a fost posibil prin negociere, spune Victor Ciorbea. Pavelescu n-a vrut să poarte negocieri, continuând stilul lui Miluț, care spunea să ne înscriem noi, Diaconescu, Cornea sau surorile Coposu la el în partid și va decide ulterior care din ei  să intre în structurile de conducere și care nu. În fine, după ce am văzut că nu se poate discuta cu liderii, am luat decizia să negociez direct cu organizațiile județene din țară, indiferent de gruparea din care fac parte. De aceea am mers în turneu, pornind de la Timiș și am reușit să discut astăzi inclusiv cu organizațiile din județele Moldovei. În județele în care sunt două sau trei organizații paralele, cum ar fi Maramureș sau Sălaj, de exemplu, am reușit să-i conving pe oameni să vină la Congres, fie separat, fie după ce fac alegeri la nivel de județ. Organizația din Bistrița Năsăud, care era a lui Pavelescu, a decis să participe la Congresul din 18 iunie”.

”Ciorbea ne-a scos din Parlament, nimeni nu-l vrea în partid”

Aurelian Pavelescu ne-a declarat că PNȚCD are congres pe 9 iulie. ”Singurul președinte al PNȚCD sunt eu, după demisia lui Miluț, ne-a spus avocatul Pavelescu. Aceasta e continuitatea: Miluț-Pavelescu. Ciorbea vrea să facă un congres ca să fie președinte al aripii Radu Sârbu, care s-a desprins din partid. În 2008, când a făcut acel Congres la care au venit și Ciuhandru și Diaconescu, s-a ajuns la Parchet: am descoperit 60 de semnături false. Radu Sârbu a pierdut în fața noastră, la ICCJ, am hotărârea instanței de un an de zile. De fapt, Ciorbea nu e acceptat de partid. El a plecat în 1998, a făcut ANCD-ul, apoi a revenit în 2000. Fiindcă a refuzat să candideze sub sigla PNȚCD, a obligat restul formațiunilor, care acceptaseră acest lucru, să candideze sub sigla Convenția Democrată 2000, ceea ce ne-a scos din parlament. Orgoliul său ne-a ridicat pragul electoral la 10 la sută...Cât a fost președinte a făcut împrumuturi și datorii...a dizolvat 28 de organizații într-o zi. Nimeni nu-l vrea în PNȚ. Radu Vasile, în schimb, este singurul dintre țărăniștii vechi cu anvergură politică, de aceea i-am propus ca pe 9 iulie să preia partidul”.

”Toată lumea spune că PNȚCD e mort, dar toți se bat pe el”

Care ar fi miza, l-am întrebat pe dl Pavelescu? ”E un paradox: toată lumea spune că PNȚ e mort, dar toți se bat pe el. Sunt interese mari în PDL, ca să apară pe un culoar apropiat de noi. PD a încercat să preia PNȚ prin absorbție, legat de PPE. Acum, partidul trebuie să se salveze: cu PSD nu poate, PNL s-a dus lângă PSD... a mai rămas PDL. Iar partidul trebuie să găsească o soluție ca să intre în Parlament.  Până acum, nu spun că n-au fost presiuni de la PDL, pentru apropierea de ei. Am mers pe sârmă, dar presiunile sunt mari”. Nu este Radu Vasile prea apropiat de Traian Băsescu, l-am mai întrebat pe dl. Pavelescu? ”Discuțiile noastre nu au vizat această legătură, dar nu cred că are intenția să ducă partidul în direcția PDL”, a răspus el.

Și Victor Ciorbea vrea să discute cu fostul premier. ” De 7-8 ani m-am reconciliat cu Radu Vasile, ne-a declarat dl. Ciorbea. De aceea, aș vrea să am întâi o discuție cu domnia sa, după care am să fac comentarii. Din câte știu, nu și-a dat acceptul pentru o grupare sau alta, ci dorea un congres. Dacă este congres pe 18 iunie, nu văd ce rost mai are congresul din iulie. Nu exclud ca orice lider veritabil: Sârbu, Lupu sau Vasile să se regăsească pe lista mea sau să își facă o moțiune proprie, dar esențial  e să vină la Congres. De fragmentarea PNȚCD a profitat atât FSN1, adică PSD, iar acum profită FSN 2, adică PDL. Dacă nu vom reuși unificarea, va fi din cauza atacurilor din afară, prin oamenii infiltrați în partid, dar și din cauza orgoliilor duse până la paranoia ale unora de-ai noștri. Oricum, se va tranșa totul în Justiție. Dacă Justiția are 1 la mie libertate de acțiune, nu va putea nega că pe 18 avem un congres de unificare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel