EXCLUSIV  Pilotul Osiceanu: Lovitură pentru industria aviatică! Dispozițiile din “Drepturile pasagerului” trebuie schimbate!

Avion / foto: pexeles.com
Avion / foto: pexeles.com

Colonial Pipeline, operatorul celei mai mari conducte de petrol din SUA, a fost fost lovită de un atac de tip ransomware și operațiunile sale au fost oprite timp de cinci zile, perturbând alimentarea cu carburanți în SUA. Pilotul Cezar Osiceanu a vorbit despre acest subiect în contextul în care industria aviatică a fost extrem de lovită.

”Timp de o săptămână, conducta vitală de alimentare cu petrol a Statelor Unite ale Americii, denumită Colonial Pipeline, a fost blocată de un atac cibernetic masiv. Consecințele acestui atac au fost incredibile deoarece a fost blocată alimentarea marilor consumatori, iar de aici efectele în lanț: creșterea prețului, golirea benzinăriilor, probleme majore în ceea ce privește alimentarea avioanelor. Inițial statul Virginia a fost cel mai puternic lovit, după el Carolina de Nord și Georgia care au apelat la rezervele de stat, iar în Washington DC, situația a fost denumită că fiind catastrofală de către unul dintre marii distribuitori.

În toate filmele americane, vedem poziția oficială de a refuza orice plata făcută hackerilor, teroriștilor, șamd doar că viața bate filmul, nu-i așa? Colonial Pipeline a plătit hackerilor aproape 5 milioane USD în criptomonede, iar FBI-ul încearcă disperat să dea de urma lor. Ce este cel puțin ciudat până acum în reacțiile companiei, guvernului și FBI-ului este faptul că deși însuși președintele UȘA, Joe Bidden, a declarat că hackerii sunt ruși sau est europeni, ei nu au fost declarați încă teroriști, iar actul lor nu a fost considerat ca fiind unul terorist deși evident că este unul terorist! 

Întrebarile aflate astăzi în toate discuțiile pe această tema încep bineînțeles cu “cum a fost posibil”?

Pentru că în urmă cu mai mulți ani s-a dispus ca niciun device folosit în cadrul companiei să nu fie conectat la internet pentru a putea scădea șansele unui atac cibernetic. Doar că de câteva luni, compania care îl îndepărtase pe șeful Securității cibernetice și căuta un înlocuitor al lui nu a observat că un angajat al ei se conectase la internet de pe un dispozitiv tip Roku al companiei pentru a putea viziona liniștit un episod din serialul de succes “CSI -Miami”! Astfel încât “ușa“ deschizându-se, hackerii au și profitat de ocazie producând pierderi greu de calculat.

În industria aviatică, și așa cea mai lovită de pandemie, această oprire a alimentării cu petrol a aeroporturilor și avioanelor a fost precum o lovitură aproape mortală! 

Companiile aviatice au instruit piloții să zboare pe cât posibil cu carburant la minim, controlorii de trafic aerian au coordonat zborurile pe cele mai scurte rute, pasagerii au fost informați permanent cu privire la motivul real al întârzierii curselor etc, într-un efort gigantic de supraviețuire colectivă. Și de acum încolo? A venit o altă întrebare de bun simț! Pentru că, în mod evident, acest caz reprezintă prima mare breșă de securitate ca mărime, efecte și plată din timpul pandemiei și timp, de o săptămână, America a fost după cum spune românul “în plop și plopul în aer”! 

Cine putea crede înainte de atac că un mamut precum Colonial Pipeline a fost pus jos tocmai de vizionarea online a unui film polițist de către un angajat comod și plictisit de îndatoririle lui de serviciu? Însăși Secretara de stat pe Energie din Guvernul american, Jennifer Granholm, declara că “ceea ce se întâmplă cu cea mai importantă conductă de alimentare cu petrol a USA ne arată clar cât de vulnerabili suntem în prezent în fața acestor atacuri cibernetice!” 


O altă întrebare a venit imediat după primele și anume: “S-a deschis sezonul la răscumpărări?” Pentru că deși inițial Colonial Pipeline a anunțat de mai multe ori că refuză plata hackerilor, la final, după o săptămână de groază a făcut plata cerută!

“Este sau va deveni de acum încolo criptomoneda o moneda curentă în situații de răscumpărări în locul tranzacțiilor cash sau prin conturi bancare de prin paradisuri fiscale?” Și, în final, cui se vor adresa pasagerii curselor întârziate sau anulate din motivul lipsei sau întârzierii alimentării cu combustibil a avioanelor pentru despăgubiri? Pe fondul acestor probleme, dar și a celor legate de pandemie, situația aviației și a companiei respective, dispozițiile cuprinse în “Drepturile pasagerului” adoptate peste tot în lume, nu ar trebui reanalizate, completate, unele dintre ele suspendate sau chiar abrogate?”, a spus pilotul Cezar Osiceanu pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel