Pesta porcină africană, un nou caz confirmat în Vaslui

Pesta porcina
Pesta porcina

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vaslui, s-a întrunit, marţi, pentru a aproba un plan de măsuri, după confirmarea unui nou caz de pestă porcină africană la un mistreţ din zona Cârja, fondul de vânătoare nr. 37. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi a confirmat apariţia unui nou caz de pestă porcină africană la un porc mistreţ din Fondul de vânătoare nr. 37 din zona Cârja, unde au mai evoluat alte şapte cazuri pozitive, fiind întreprinse o serie de măsuri de combatere a bolii.

'A fost pusă sub supraveghere zona afectată şi s-au instituit restricţii privind mişcarea de suine din zonele afectate de boală. Măsurile dispuse la nivelul fondurilor de vânătoare din zona afectată, zona infectată şi zona tampon sunt presupun organizarea de vânători la pândă prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, fără gonaci şi câini de vânătoare pentru întregul efectiv de mistreţi aflaţi în zona afectată.

Vânătoarea organizată în zona afectată se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat, iar toţi porcii sălbatici sacrificaţi cu armă de foc sau găsiţi morţi în zona afectată trebuie să fie examinaţi de un medicul veterinar oficial şi să fie supuşi unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic. De asemenea, recoltarea probelor de la mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiţii de biosecuritate', se arată în comunicatul de presă menţionat.

Totodată, pentru a evita transmiterea bolii la porcii domestici din gospodăriile populaţiei, autorităţile fac apel la cetăţeni şi crescătorii de porcine, să anunţe de urgenţă medicul veterinar în situaţia în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreţi şi prădători, iar paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreţi morţi sau bolnavi, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel