Persoanele care nu au cotizat la pensiii, pot plăti retroactiv pentru ultimi cinci ani

batrani
batrani

Persoanele care dintr-un motiv sau altul nu au cotizat la sistemul de pensii vor putea să plătească retroactiv, , dar numai pentru ultimii cinci ani, în baza unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea în sistemul public de pensii, cu plata corespunzătoare a contribuţiei de asigurări sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare socială", se arată în ordonanţă.

Baza lunară de calcul a sumelor datorate de persoanele care vor să plătească retroactiv pentru ultimii ani şi să beneficieze astfel de vechime în plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe ţară, garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii.

Cei interesaţi trebuie să plătească între 27,5 şi 31,5% din valoarea salariului lunar minim brut pe ţară, aşa cum a fost reglementat prin acte normative din 2005 şi până acum, sumă care va fi "actualizată" cu indicele de inflaţie.

Sumele vor fi plătite la bugetul de pensii fie într-o singură tranşă, fie eşalonat, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010.

Perioada pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale va constitui stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Facilitatea privind plata retroactivă va fi valabilă doar până la sfârşitul anului 2010.

La începutul lunii august, Asociaţia Românilor din Italia a solicitat Ministerului Muncii găsirea unei soluţii pentru ca românii care au muncit fără forme legale să-şi poată achita retroactiv contribuţiile la pensie, pentru completarea stagiului de cotizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel