Pedeapsă redusă în apel de la detenţie pe viaţă la 13 ani pentru poliţistul care a ucis un adolescent în 2008 în Grecia

Justiţia din Grecia a redus la 13 ani în apel pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pronunţată în primă instanţă împotriva unui poliţist acuzat că a împuşcat mortal un adolescent în 2008 în centrul Atenei, au indicat surse judiciare citate luni de AFP şi ANA.

Poliţistul Epaminondas Korkoneas a fost găsit vinovat în 2010, în primă instanţă, de uciderea cu intenţie, la 6 decembrie 2008, a lui Alexis Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, în cartierul contestatar Exarchia. Luni, curtea de apel din Lamia (centrul Greciei) i-a redus pedeapsa la 13 ani de închisoare, subliniind că poliţistul nu avea antecedente judiciare.

Asasinarea lui Alexis Grigoropoulos a declanşat la acea vreme manifestaţii şi revolte timp de mai multe luni, la Atena şi în alte oraşe, proteste la care participanţii au denunţat brutalitatea poliţiei.

Epaminondas Korkoneas, care a executat deja 10 ani de detenţie, ar putea ieşi din închisoare în scurt timp, spre marea dezamăgire a avocaţilor victimei şi apropiaţilor acesteia.

"Uciderea unui copil rămâne practic nepedepsită, cu o pedeapsă nefinalizată", a denunţat avocata părţii civile, Zoe Konstantopoulu.

Vasilios Saraliotis, coleg la acea vreme cu Epaminondas şi condamnat iniţial pentru complicitate, a fost achitat de curtea de apel din Lamia, care a evocat "beneficiul îndoielii" şi lipsa de certitudine referitoare la implicarea sa.

În fiecare an, la comemorarea dramei, la 6 decembrie, au loc manifestaţii uneori marcate de violenţe în memoria adolescentului ucis, mai ales la Exarchia.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25