Patru judeţe s-au aliat pentru a ecologiza Transalpina

Sute de saci de gunoaie au fost ridicaţi de pe Transalpină în acest weekend. În zilele de 10 şi 11 august, peste 200 de copii din judeţele Gorj, Alba, Sibiu şi Hunedoara au participat la o amplă acţiune de ecologizare a celei mai înalte şosele din România, informează Eugen Măruţă pentru Gazata de Sud.

Eliza Cristina Cioacă

 Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului regional „Voluntari pentru un turism ecologic în Munţii Parâng“ şi a reunit elevi, profesori şi voluntari de toate vârstele. Pe lângă faptul că au adunat sute de saci cu deşeuri, copiii au împărţit pliante cu mesaje ecologice turiştilor întâlniţi în zonele de acţiune şi au amplasat coşuri de gunoi pe întreaga lungime a şoselei Transalpina.

În cadrul proiectului „Voluntari pentru un turism ecologic în Munţii Parâng“ au fost incluşi elevi de la şcolile din Şugag, judeţul Alba, Jina, judeţul Sibiu, Novaci, judeţul Gorj, şi Petrila judeţul Hunedoara. La acţiune s-au alăturat şi autorităţile din Vâlcea, prin 14 elevi şi cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale din Voineasa.

Au început din Rânca Acţiunile de ecologizare au început în Gorj din zona Rânca, unde elevii au primit saci în care să strângă gunoiul lăsat în urmă de turişti şi de cei care tranzitează Transalpina. Pe lângă copii, la ecologizare au mai luat parte și inspectorul general școlar, Ion Ișfan, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Mădălina Cio­locoi, dar și Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

De asemenea, Prefectura Gorj a susţinut această campanie, care a ajuns deja la ediția a doua. Cu această ocazie, s-au adunat mai mulți saci de gunoaie din zona Rânca, dar și de pe Transalpina.

Coordonatorul proiectului în judeţul Gorj, profesoara Elena Basarabă, a precizat că turiştii trebuie să găsească o şosea curată când vin să o viziteze, dar trebuie conştientizaţi să o şi menţină astfel: „Acţiunea este în cadrul acestui proiect. Se bucură de un mare succes. Autorităţile şi-au propus să facă ceva pentru Transalpina. Eu sunt îndrăgostită de acest drum. Eu parcurgeam drumul pe jos când eram mică. Sunt localnică. Zona este frumoasă, trebuie lansată turistic, dar nu se poate face nimic dacă nu aşteptăm turiştii într-o curăţenie exemplară, care să fie şi menţinută“, a declarat Elena Basarabă. Transalpina, supranumită şi „Drumul Regelui“, are o lungime totală de 107 kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel