Papa Francisc, apel către politicieni după cazul Salvini

Alexandru Ichim / 22 ian 2020 / 15:12 Salveaza PDF Comentarii

Papa Francisc face apel la politicieni să nu închidă porturile pentru migranţi, după cazul Salvini.

Papa Francisc i-a chemat miercuri pe politicieni să nu închidă porturile pentru migranţii disperaţi, un apel ce survine după ce o comisie a Senatului italian a dat undă verde pentru continuarea procedurilor judiciare împotriva fostului ministru de interne Matteo Salvini, acuzat de sechestrare de migranţi, transmite Reuters.

'În toată lumea, migranţi bărbaţi şi femei se confruntă cu riscul călătoriilor pentru a scăpa de violenţă, pentru a scăpa de război, pentru a scăpa de sărăcie', a spus papa Francisc, cu prilejul audienţei generale săptămânale de la Vatican.

'De multe ori, nu li se permite să debarce în porturi (...) sunt exploataţi de traficanţi criminali, astăzi! Unii politicieni îi tratează ca pe numere şi văd în ei o ameninţare', a continuat papa, îndepărtându-se de discursul pregătit.

De ce a reacționat Papa Francisc

 

Comentariile suveranului pontif, care şi-a făcut din apărarea migranţilor o parte importantă a pontificatului său, survine la două zile după decizia unei comisii a Senatului italian ce ar putea conduce la un proces împotriva fostului ministru de interne Matteo Salvini pentru sechestrarea ilegală a unor migranţi. Un vot final va avea loc în plenul Senatului, în termen de o lună.

În iulie 2019, Salvini, care şi-a pus în joc credibilitatea politică pe promisiunea de a stopa imigraţia din Africa, a ordonat ca 131 de migranţi salvaţi pe mare să rămână la bordul navei Gregoretti a pazei de coastă, timp de şase zile, până când alte state din UE au acceptat să îi preia.

Un tribunal special din Catania (Sicilia) a recomandat luna trecută aducerea lui Salvini în faţa justiţiei, sub acuzaţia de sechestrare ilegală de migranţi.

Riscă până la 15 ani de închisoare 

 

Dacă justiţia îl va găsi vinovat, Matteo Salvini, liderul Ligii, cel mai popular partid în Italia în prezent, riscă până la 15 ani de închisoare. El ar putea primi şi interdicţie de a exercita o funcţie publică, ceea ce i-ar distruge ambiţiile de a conduce un viitor guvern. Salvini a declarat că se va prezenta 'cu capul sus' la un eventual proces.

Papa Francisc nu a menţionat cazul lui Salvini, un politician care l-a criticat deseori pe suveranul pontif pentru apărarea luată migranţilor.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24