OMV Petrom. Profitul net al a scăzut cu 25% în prima jumătate a anului

OMV PETROM, cea mai mare companie românească, a înregistrat un profit net de 1,04 miliarde de lei, în primul semestru din 2015, în scădere cu 25% faţă de primul semestru din 2014, după scăderea vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei.

OMV PETROM a înregistrat în primul semestru un profit EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) de 695 milioane lei din operaţiunile upstream (explorare şi producţie), faţă de 2,2 miliarde de lei în perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce rezultatul activităţilor de rafinare şi marketing a crescut de aproape cinci ori, de la 155 milioane lei la 766 milioane lei, potrivit raportului financiar publicat, miercuri, de companie.

Citeste si: Șefa Petrom, despre taxele guvernului Ponta

OMV PETROM  a avut vânzări, în prima jumătate a anului, de 10,72 miliarde de lei şi un profit net (atribuibil acţionarilor) de 1,38 miliarde de lei.

OMV PETROM  a înregistrat un profit net de 693 de milioane de lei în al doilea trimestru din 2015, creştere de 123%, faţă de al doilea trimestru din 2014 (311 milioane de lei).

Costurile de producţie în sectorul de extracţie ( downstream) s-au redus cu 30% (în dolari pe echivalent barili, USD/bep), „reflectând efectul favorabil al cursului de schimb şi măsurile de reducere a costurilor".

Mariana Gheorghe: Prețurile mici la țiței ar putea dura

"În primele sase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile şi profitabile într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei, ce ar putea dura. Am implementat măsuri de reducere a costurilor de operare şi de creştere a eficienţei operatiunilor noastre, siguranţa muncii rămânând, însă, principala noastra prioritate. Pentru a ne menţine fluxul de numerar şi un bilanţ solid, ne-am prioritizat investiţiile în funcţie de potenţialul de a genera valoare pe termen lung, astfel ca am obtinut o scadere a cheltuielilor de capital ale Grupului de aproximativ 30%, în conformitate cu aşteptările", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

OMV PETROM. Producţia de ţiţei la nivelul Grupului OMV a fost de 181,1 mii bep/zi , cu 1% mai mare comparativ cu T2/14, „cu contribuţie stabila din România".

În T2/15, preţul mediu al titeiului Ural a scăzut la 61,42 USD /bbl (barili, o tonă are circa şapte barili), cu 43% mai mic comparativ cu T2/14. Preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut cu 45%, la valoarea de 53,50 USD /bbl.

În Semestrul 1 /2015, preţul mediu al ţiţeiului Ural a scăzut cu 47% până la 57,09 USD/bbl comparativ cu perioada similară a anului precendent, cu un preţ mediu realizat la ţiţei de 49,51 USD /bbl.

OMV PETROM. Profitul operaţional din extracţie realizat în S1 / 2015 (EBIT, excluzînd elementele speciale) a scăzut cu 73% comparativ cu S1 / 2014, "reflectând în principal preţurile mai mici la ţiţei, gaze şi condensat şi cheltuielile de explorare şi deprecierea mai mari, parţial compensate de scăderea costurilor de producţie şi de efectul favorabil al cursului de schimb (aprecierea USD faţă de RON cu 22%)".

Continuă forajele în Marea Neagră

"În Upstream, investiţiile anterioare au continuat să genereze beneficii şi, ca efect, producţia de hidrocarburi a Grupului a crescut uşor, datorită contribuţiei mai mari a reparaţiilor capitale şi a (re)dezvoltării zăcămintelor. În 2015, până în prezent, am finalizat forajul la patru sonde în apele de adâncime ale Mării Negre, în parteneriat cu ExxonMobil, iar programul de explorare continuă", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

OMV PETROM  a înregistrat un profit net de 2,1 miliarde de lei, în 2014, în scădere cu 56% faţă de profitul obţinut în 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel