Oficial: În Egipt se dă o lovitură de stat. Mohamed Morsi, plasat în arest la domiciliu

tahrir
tahrir

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, ar fi fost plasat în arest la domiciu, afirmă surse citate de ABC News. Informaţia nu a fost însă confirmată oficial, dar un consilier prezidenţial a declarat, potrivit Reuters, că în acest moment se dă o lovitură de stat în Egipt, avertizând că totul s-ar putea termina într-o baie de sânge.  Șeful Curţii Constituţionale din Egipt va ocupa funcţia de preşedinte interimar, va fi format un nou guvern şi se vor organiza alegeri prezidenţiale.

Update:

Generalul Abdel Fattah el-Sisi a anunţat într-un discurs televizat că preşedintele Mohamed Morsi a fost îndepărtat de la putere, iar constituţia a fost suspendată.

Sisi a precizat că şeful Curţii Constituţionale din Egipt va ocupa funcţia de preşedinte interimar, va fi format un nou guvern şi se vor organiza alegeri prezidenţiale.

Anunţul lui Sisi a fost primit cu un entuziasm uriaş în Piaţa Tahrir, manifestanţii sărbătorind înlăturarea de la putere a lui Morsi cu focuri de artificii.

Surse citate de Televiziunea publică egipteană afirmă că armata a intervenit pentru securizarea instituţiilor principale imediat după expirarea ultimatumului dat de către armatp președintelui ales al Egiptului, Mohamen Morsi. În acest context, Morsi ar fi fost plasat în arest la domiciliu.

Informaţia nu a fost însă confirmată pe vreun canal oficial, însă un consilier prezidenţial a declarat, potrivit Reuters, că în acest moment se dă o lovitură de stat în Egipt, avertizând că totul s-ar putea termina într-o baie de sânge. De cealaltă parte, opoziţia spune că nu este o lovitură de stat, ci o revoluţie.

Potrivit Reuters,  armata a instalat bariere şi a ridicat gard de sârmă ghimpată în jurul clădirii în care lucra Morsi când a fost plasat sub arest.

 Piața Tahrir este împărțită în acest moment între susținătorii pro-Morsi și anti-Morsi, iar odată cu lăsarea serii se așteaptă ca protestele să ia amploare. Noaptea trecută, incidentele s-au soldat cu 16 morți și alte câteva zeci de persoane rănite. De asemenea,  Human Rights Watch denunţă o adevărată "epidemie" de abuzuri sexuale în Piaţa Tahrir. În ultimele 4 zile, au existat nu mai puţin de 91 de cazuri de abuzuri sexuale, acesta fiind doar numărul incidentelor oficiale.

Potrivit gandul.info, citând un corespondent New York Times, armata trage în aer, pentru a dispersa mulţimile islamiste de pe străzi.

Un consilier prezidenţial transmite, potrivit Reuters, următorul mesaj venit din partea lui Morsi pentru egipteni, acela de a rezista loviturii militare de stat într-o manieră pacifistă şi să nu facă sub nicio formă uz de violenţă.

 La răndul său, purtătorul de cuvânt al Frăţiei Musulmane invocă şi el o lovitură de stat şi spune că "tancurile au început să iasă pe străzi".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel