Cercetătorii australieni au descoperit un "obiect bizar" care se roteşte în Calea Lactee

Fotografie creată de Frank Cone, de la Pexels
Fotografie creată de Frank Cone, de la Pexels

Obiectul a fost descoperit de către Tyrone O'Doherty, student cu onoruri la Universitatea Curtin, într-o regiune din vestul Australiei, cunoscută sub numele de Murchison Widefield Array, folosind un telescop şi o nouă tehnică pe care a dezvoltat-o. Acesta a observat că obiectul eliberează o explozie uriaşă de energie radio timp de un minut întreg la fiecare 18 minute, conform BBC.

O'Doherty a făcut parte dintr-o echipă condusă de astrofizicianul Dr. Natasha Hurley-Walker, de la nodul de la Universitatea Curtin al Centrului Internaţional de Cercetare în Radioastronomie (ICRAR).

„Acesta apărea şi dispărea în decurs de câteva ore în timpul observaţiilor noastre", a declarat Dr. Natasha Hurley-Walker într-un comunicat de presă al ICRAR care a documentat descoperirea.

„A fost complet neaşteptat. A fost oarecum înfricoşător pentru un astronom, deoarece nu se cunoaşte nimic pe cer care să facă aşa ceva", a continuat aceasta.

Dr. Gemma Anderson: A fost foarte ciudat


Obiectele care se activează şi se dezactivează în Univers nu sunt ceva nou pentru astronomi, ei le numesc "tranzitorii".


Dar un obiect care s-a aprins timp de un minut întreg a fost "foarte ciudat", a declarat în comunicat Dr. Gemma Anderson, astrofizician la ICRAR-Curtin, citată în comunicat.


ICRAR a adăugat că, după ce a răscolit ani de zile de date, echipa a putut stabili că obiectul se află la aproximativ 4.000 de ani-lumină de Pământ, este incredibil de luminos şi are un câmp magnetic extrem de puternic.


Printre teoriile legate de ceea ce ar putea fi obiectul se numără o stea neutronică sau o pitică albă, un termen folosit pentru rămăşiţele unei stele prăbuşite.


O mare parte din descoperire rămâne un mister


„Mai multe detecţii le vor spune astronomilor dacă acesta a fost un eveniment unic şi rar sau o populaţie nouă şi vastă pe care nu am observat-o până acum", a declarat Dr. Hurley-Walker.

VEZI ȘI: O rachetă SpaceX este pe cale să lovească Luna. Când va avea loc impactul

O rachetă SpaceX se află pe un curs de coliziune cu Luna

Racheta a fost lansată iniţial din Florida, în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare pentru a trimite un satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de kilometri. Însă, după ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale şi a trimis Observatorul climatic din spaţiul cosmic profund al NOAA în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange - o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional de patru ori mai departe decât Luna şi în linie directă cu Soarele - a doua treaptă a rachetei a fost abandonată.

În acest stadiu, racheta se afla la o înălţime suficient de mare și nu mai are suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, "nu are energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună", a explicat meteorologul Eric Berger într-o postare recentă pe Ars Technica.

„Aşa că a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015", a adăugat Berger, citat de BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel