O stea aflată la 600 de ani lumină de Pământ, aproape să devină supernovă

Una dintre cele mai cunoscute stele din Univers pentru pământeni, Betelgeuse sau Orion, este pe cale să se transforme într-o supernova. Fenomenul ar fi unul spectaculos pentru planeta noastra, lumina emisă de acest fenomen putând transforma noaptea în zi pe Pământ. 

Cercetătorii se aşteaptă la acest fenomen din cauza scăderii în intensitate luminoasă a stelei Betelgeuse, lucru relevat printr-un grafic. Potrivit oamenilor de ştiinţă, nivelul de luminozitate actual este cel mai scăzut din istorie, de când este urmărită această stea. 

Ce se întâmplă după explozie 

Dacă Betelgeuse va exploda, s-ar putea transforma fie într-o gaură neagră, fie într-o stea neutron. Pentru a deveni o gaură neagră, toată materia rămasă după explozia supernovei ar trebui să aibă masa de trei ori mai mare decât cea a Soarelui. 

Cu toate astea, există şi posibilitatea ca materia rămasă după explozie să formeze, la rându-i, alte planete şi sisteme stelare, în acelaşi mod în care sistemul nostru solar a fost format. 

Teorie inovativă

Din cauza distanţei de la Pământ şi pănă la Betelgeuse, oamenii de ştiinţă iau în calcul ca aceasta să fi explodat deja. Asta pentru că ceea ce vedem noi întâmplându-se acum pe Betelgeuse a avut, de fapt, loc în 1377. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel