O stea aflată la 600 de ani lumină de Pământ, aproape să devină supernovă

Florin Răvdan / 27 dec 2019 / 23:14 Salveaza PDF Comentarii

Una dintre cele mai cunoscute stele din Univers pentru pământeni, Betelgeuse sau Orion, este pe cale să se transforme într-o supernova. Fenomenul ar fi unul spectaculos pentru planeta noastra, lumina emisă de acest fenomen putând transforma noaptea în zi pe Pământ. 

Cercetătorii se aşteaptă la acest fenomen din cauza scăderii în intensitate luminoasă a stelei Betelgeuse, lucru relevat printr-un grafic. Potrivit oamenilor de ştiinţă, nivelul de luminozitate actual este cel mai scăzut din istorie, de când este urmărită această stea. 

Ce se întâmplă după explozie 

 

Dacă Betelgeuse va exploda, s-ar putea transforma fie într-o gaură neagră, fie într-o stea neutron. Pentru a deveni o gaură neagră, toată materia rămasă după explozia supernovei ar trebui să aibă masa de trei ori mai mare decât cea a Soarelui. 

Cu toate astea, există şi posibilitatea ca materia rămasă după explozie să formeze, la rându-i, alte planete şi sisteme stelare, în acelaşi mod în care sistemul nostru solar a fost format. 

Teorie inovativă

 

Din cauza distanţei de la Pământ şi pănă la Betelgeuse, oamenii de ştiinţă iau în calcul ca aceasta să fi explodat deja. Asta pentru că ceea ce vedem noi întâmplându-se acum pe Betelgeuse a avut, de fapt, loc în 1377. 

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25