O nouă SECESIUNE. Mâine are loc un al doilea referendum privind independența

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un nou teritoriu dorește să se desprindă de statul de care aparține. Acesta organizează referendum pentru a doua oară.

Alegătorii din sudul Pacificului, din teritoriul francez Noua Caledonie, ar trebui să voteze mâine la un referendum pentru a se desprinde de Franța și a deveni un stat independent. Este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru. Acum doi ani, aproape 57% dintre alegători au votat împotriva independenței. Dacă statalitatea este respinsă din nou, un al treilea referendum ar putea fi posibil în 2022.

Care ar fi urmările?

Independența ar duce la transferarea deplină a puterilor către cei 273.000 de locuitori și ar cauza stoparea subvențiilor generoase din partea Franței, care oferă anual un sprijin financiar de 1,5 miliarde de dolari. Peste 180.000 de persoane sunt înregistrate pentru a vota la referendum, în care li se va pune întrebarea: „Vrei ca Noua Caledonie să-și câștige suveranitatea deplină și să devină independentă?”

Ambele părți ale eșicherului politic, și cele pro și cele contra, au creat coaliții mai largi pentru a-și consolida influența în acest an. „Les Loyalistes” sau loialiștii sunt compuși din partidele anti-independență, în timp ce cele două partide separatiste, inclusiv Partidul Muncitoresc, au format Mouvement Nationaliste pour la Souverainete de Kanaky sau Mișcarea Naționalistă pentru Suveranitatea din Kanaky.

Noua Caledonie a fost colonizată de Franța la mijlocul secolului al XIX-lea și a câștigat o autonomie mai mare și dreptul de a organiza până la trei referendumuri privind statutul său politic în temeiul Acordului de la Noumea, semnat între liderii francezi și cei locali în 1998, potrivit AlJazeera

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel