O nouă sărbătoare în România: 10 mai - Ziua Independenţei Naţionale. Decizie în Parlament

Imagine de Vașadi Viorel de la Pixabay
Imagine de Vașadi Viorel de la Pixabay

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 166 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 92 de abţineri, un proiect de lege privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României.

"Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenţei Naţionale a României, zi de sărbătoare naţională, lucrătoare. Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile
administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la art. 1. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate", se arată în proiectul de lege.

La data intrării în vigoare a acestei legi, Legea nr.103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională se abrogă, pentru evitarea paralelismului legislativ.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect, transmite Agerpres.

Ce a declarat Alina Gorghiu

Inițiată în 2016, adoptată de Parlament în 2021! Astăzi, Camera Deputaților a votat în calitate de for decizional Legea privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României, la care am fost coinițiator.E bine și mai târziu decât niciodată, aș putea spune! Dar concluzia este în defavoarea PSD. Pentru că dovedește cât de irelevante sunt momentele importante din istoria României pentru acest partid.

PS: Marele regret este că această lege nu a fost adoptată în timpul vieții Regelui Mihai. De ce o fi oare așa greu, pentru unii, cu adevărul istoric?

Serie de manifestări dedicate Zilei Eroilor organizate, joi, de MApN

 O serie de ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României, ori în misiuni executate în teatrele de operaţii, vor fi organizate, joi, de Ministerul Apărării Naţionale în marile garnizoane din ţară, precum şi la mausoleele eroilor şi la cimitirele şi parcelele de onoare.

Printre locurile importante unde vor fi organizate astfel de ceremonii se numără: Monumentul Centenarului Independenţei de la Calafat (în memoria eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă), Mausoleele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz - în judeţul Vrancea şi de la Comana, judeţul Giurgiu (dedicate eroilor din Primul Război Mondial), Monumentele Ostaşului Român de la Carei şi de la Satu Mare - jud. Satu Mare, Monumentele Eroilor de la Păuliş - jud. Arad şi de la Oarba de Mureş - jud. Mureş (care comemorează jertfa ostaşilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial), potrivit unui comunicat al MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel