O femeie însărcinată din Ucraina, medic, este ținută captivă de ruși în condiții ostile

Sursă foto: Pexels (Daryl Wilkerson Jr)
Sursă foto: Pexels (Daryl Wilkerson Jr)

Rușii au capturat o femeie, medic ucrainean, care este aproape de termenul nașterii pe care îl așteaptă în captivitate. 

O femeie din Ucraina însărcinată în opt luni este ostatic într-un lagăr de prizonieri notoriu din partea de est a Ucrainei ocupată de ruși, spun prietenii și familia ei. Mariana Mamonova, medic militar, a fost luată prizonieră la începutul lunii aprilie, în timp ce servea la Mariupol. S-a dat de înțeles că trăiește în condiții dificile în lagărul de prizonieri Olenivka din regiunea ocupată Donețk, unde zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși recent într-un atac pe care ambele părți îl acuză reciproc.

Familia Marianei a făcut apel la guvernul ucrainean pentru ca ea să fie eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri înainte ca bebelușul ei să fie născut la sfârșitul lunii septembrie.

Tatăl copilului a aflat de sarcină în timp ce lupta în prima linie

Informațiile despre starea actuală a Marianei sunt puține și nu este clar ce se va întâmpla cu ea sau cu copilul dacă va naște în închisoare. Guvernul ucrainean spune că are informații că ea este bine și că situația primește „o atenție specială”. Soțul Marianei, Vasilii, a aflat că este însărcinată cu primul lor copil în timp ce era în prima linie și nu a mai văzut-o de atunci.

„Ea chiar a vrut să-mi spună în persoană, dar în schimb mi-a trimis mici indicii, emoji-uri ale unei mame și ale unui tată cu un copil mic”, a spus el pentru BBC.

Dar la doar câteva săptămâni după ce a aflat că va deveni tată, Vasilii a descoperit prin intermediul rețelelor de socializare că soția sa a fost capturată de forțele ruse.

I-au amânat data eliberării

O colegă, de asemenea deținută în lagăr, Anna Voroșeva, a spus că Mariana se afla într-o cameră cu alți 20 de prizonieri când a sosit prima dată și a trebuit să doarmă pe podea.

"Femeile au vorbit între ele tot timpul și am aflat că este însărcinată. Imediat, toată lumea a încercat să o ajute, dându-i de mâncare, asigurându-se că are aer curat", a declarat Vorosheva, care a fost eliberată în iulie.

În cele din urmă, Mariana a fost mutată într-o cameră mai mică, cu mai puțini oameni, iar colegii ei de celulă s-au asigurat că poate dormi pe unul dintre cele două paturi ale camerei în fiecare noapte. Însă, la sfârșitul lunii iunie, un gardian i-a spus Marianei că nu va fi eliberată pentru cel puțin încă o lună și jumătate, ceea ce înseamnă că va fi la doar șase săptămâni distanță de data nașterii înainte de a fi eliberată.

Până atunci, ea devenea din ce în ce mai îngrijorată că va naște în timp ce este încă în captivitate, a spus Voroșeva.

„Spitalele și facilitățile din Donețk au devenit complet separate de comunitatea medicală, tot ceea ce există se află în declin, este înfricoșător să nască acolo”, a mai spus fosta prizonieră. 

Copilul ar putea fi luat de lângă mamă

Pe lângă pericolele nașterii fără servicii medicale adecvate, Mariana și-a făcut griji că i-ar fi luat copilul. Vasilii are aceleași preocupări.

„Un copil nu poate fi ținut în aceste condiții, așa că ar putea să-l ia”, a spus tatăl. 

Prietenii și familia Marianei au aflat despre capturarea ei din videoclipurile de propagandă rusă postate pe rețelele de socializare. Un astfel de videoclip, postat pe 4 aprilie pe canalul Telegram al liderului cecen Ramzan Kadyrov, arată un grup de 267 de pușcași marini ucraineni care s-au predat forțelor ruse. Prietenii spun că au recunoscut chipul Marianei printre prizonieri.

Familia ei a început imediat să preseze guvernul ucrainean pentru informații, dar li s-a spus în mod repetat că trebuie să aștepte.

”Schimburile de prizonieri au continuat să se întâmple, dar nu puteam să înțeleg de ce Mariana nu face parte din ele”, a spus soțul ei, Vasilii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel