O bucată de piatră din monumentul de la Stonehenge a fost înapoiat după 60 de ani

O bucată de piatră de la Stonehenge, monument megalitic format din blocuri de piatră în sudul Angliei, a fost returnată sit-ului la 60 de ani după ce a fost îndepărtată în timpul unor săpături arheologice, a anunţat miercuri English Heritage, relatează Reuters.

Cilindrul, cu o lungime de 1,08 metri şi un diametru de 25 de milimetri, a fost luat din unul din monoliţi în 1958 atunci când piatra crăpată a fost întărită cu tije metalice.

Robert Phillips, un angajat al firmei Van Moppes care s-a ocupat de lucrare, a păstrat bucata de piatră extrasă şi a luat-o mai târziu cu el în Statele Unite atunci când a emigrat acolo, a anunţat English Heritage.

Anul trecut, în ajunul împlinirii a 90 de ani, Phillips a cerut ca fragmentul să fie returnat în grija English Heritage, o organizaţie care se ocupă de conservarea monumentelor şi construcţiilor istorice.

"Ultimul lucru la care ne-am fi aşteptat vreodată era să primim un telefon de la cineva din America care să ne spune că are o bucată din Stonehenge", a declarat Heather Sebire, curator al British Heritage pentru Stonehenge. 

English Heritage a afirmat că piesa lipsă ar putea ajuta la determinarea originii pietrei.

"Studierea 'ADN'-ului nucleului Stonehenge ne-ar putea spune mai mult despre locul în care s-au format aceste pietre enorme de sarsen", a spus ea.

Stonehenge este unul din monumentele megalitice cele mai cunoscute din lume, construit în epoca neolitică în urmă cu 4.000 - 5.000 de ani, în apropiere de Amesbury, în comitatul englez Wiltshire, şi învăluit în multe mistere pe care arheologii încearcă să le rezolve

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel