Noul Cod fiscal: Impozitul pe clădiri va crește de 40 de ori pentru unele microîntreprinderi

Codul fiscal discutat de Parlament va duce la cresterea  si de 40 de ori  a impozitului pe clădiri ale unor microintreprinderi, incepand cu anul 2016. Acest lucru  va conduce la inchiderea a cel putin 10% din firmele romanesti din aceasta categorie, a avertizat, marti, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, potrivit startupcafe.ro

Reprezentantii IMM-urilor au cerut Parlamentului sa elimine din noul Cod fiscal cresterea impozitului local pe cladiri pentru firmele mici si mijlocii si in special pentru microintreprinderi. De asemenea, ei au cerut Guvernului sa renunte la cresterea diferentiata a salariilor unor bugetari, calficand-o drept "iresponsabila".

CNIPMMR cere Parlamentului reanalizarea din perspectiva IMM-urilor a prevederilor Codului fiscal privind calcul taxelor locale pe cladiri, in functie de destinatie - rezidentiale, nerezidentiale sau mixte -, cu cote de impozit intre 0,08 % si 0,2% pentru cladirile rezidentiale, fata de cota actuala de 0,1 %, iar pentru cele nerezidentiale intre 0,2% si 1,3%, raportate la valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat (art. 458 din proiectul de Cod fiscal - n.r.).

De asemenea, Condiliul firmelor mici si mjlocii solicita exceptarea IMM-urilor sau cel putin a microintreprinderilor de la noul sistem de calcul al taxelor locale pe cladiri si de la reevaluarea cladirii de evaluatori autorizati, cu mentinerea pentru acestea a actualului sistem de impozitare, care stabileste cotele de impozit in functie de proprietar si cu raportarea impozitului la valoarea contabila.

Citește și: Când va fi dezbătut și votat Codul fiscal în Parlament

IMM-istii avertizeaza ca avand in vedere ca marea majoritate a IMM-urilor au sediul social la domiciliul intreprinzatorilor, o crestere importanta a impozitului pe constructii va avea efecte negative semnificative, costand in:

- "diminuarea numarului de intreprinderi (cel putin 10% din IMM-uri urmand a de se desfiinta ca urmare a cresterii costurilor de functionare);

reducerea activitatii IMM-urilor si decapitalizarea lor (aproximativ 30% din IMM-uri urmand a-si diminua activitatea)

- ceea ce va genera desfiintarea unui numar de aproximativ 100.000 de locuri de munca, cu diminuarea veniturilor bugetare aferente acestora rezultate din impozitele si contributiile de asigurari obligatorii aferente salariilor noilor angajati, din TVA, taxe si impozite"

Presedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu, a avertizat ca prevederile din proiectul de Cod fiscal vor da posibilitatea autoritatilor locale sa creasca impozitul pe sediul social al unor microintreprinderi si de 40 de ori fata de nivelul actual.

Citește și: Efect bombă al negocierilor între partide pe Noul Cod Fiscal: Cresc impozitele!

Deci avem o majorare de doua pana la 13 ori pe o camera si aceasta se multiplica cu 3-4 sau cate camere are intreprinzatorul. Vor fi microintreprinderi cu impozit pe cladire majorat de 40 de ori. 10% din microintreprinderi n-or sa reziste, pentru ca nu-si permit, va insemna multe milioane pe luna. Va fi ca la impozitul forfetar , cand au murit 250.000 de firme. De aceea, am cerut ca IMM-urile si in primul rand microintreporinderile sa nu fie afectate de aceasta masura. Vrem sa ramana actualul sistem cel putin pentru microintreprinderi", a declarat Nicolescu intr-o conferinta de presa.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, in Romania sunt circa 600.000 de microintreprinderi, adica firme care au cel mult 9 angajati si inregistreaza cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro.

In plus, Consiliul IMM acuza autoritatile ca, prin introducerea obligativitatii reevaluarii cladirii de catre evaluatori autorizati, nu fac altceva decat sa "creeze business pentru unii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel