Noul Cod Fiscal rezultat în urma negocierilor între partidele parlamentare ascunde o adevărată capcană: anumite scăderi de taxe au fost amânate sau chiar anulate, în vreme ce majorările de impozite sunt menținute și vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Dintre măsurile de relaxare fiscală a rămas certă doar scăderea TVA la 20%. Restul - reducerea impozitului pe dividende, eliminarea taxei pe stâlp şi diminuarea nivelului accizelor - se amână. Sunt păstrate, însă, prevederile care majorează rata efectivă de taxare. Afectaţi direct de această capcană sunt antreprenorii şi cei cu activităţi independente.
20,5% pentru impozitul pe dividende, timp de un an de zile
Liderii partidelor au căzut de acord să amâne reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%. Astfel, această măsură ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, în loc de 1 ianuarie 2016, cum prevedea varianta Codului Fiscal votată de Parlament. Totuși, liderii politici par să fi uitat că, pe lângă această facilitate, Noul Cod Fiscal aplică obligatoriu Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) de 5,5% la aceste venituri, iar această măsură rămâne să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. În consecință, timp de un an de zile, investitorul va avea de plătit 20,5% pentru impozitul pe dividende.
Mai mult, liderii partidelor parlamentare au anunţat la finalul negocierilor că plafonarea la cinci salarii va fi, la rândul ei amânată. Or, în varianta votată de Parlament, legea prevedea plata cumulată a CASS pentru veniturile din salarii, veniturile din activităţi independente, venituri din chirii si alte venituri, până la un plafon maxim de cinci salarii medii. În acest moment, nu se plăteşte CASS la dividende dacă există un contract de muncă.
PFA, contribuții obligatorii
Aceeaşi prevedere – scutirea de CASS pentru alte venituri dacă există contract de muncă – este valabilă, acum, şi în cazul activităţilor independente (PFA, profesii libere) şi drepturi de autor.
Noul Cod fiscal stabileşte că devin obligatorii contribuțiile de asigurări pentru toate veniturile persoanelor care desfășoară activități independente sau au drepturi de autor.
Alături de CASS este introdusă şi Contribuţia de Pensii (CAS) de 10,5% pentru toate venturile din activităţi independente. Se poate opta şi pentru plata contribuției angajatorului de 15,3%. Cei care nu optează pentru plata contribuţiei angajatorului vor beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, deşi valoarea contribuţiei individuale în total contribuţii pentru pensie este de peste 40%.
Modificările vor duce la o creştere a impozitelor datorate de PFA de la cca. 26% la venit net, la cca. 40%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu