Nou val de arestări printre disidenţii chinezi, după atribuirea premiului Nobel pentru Pace pe 2010

liu xiaobo, castigator al premiului nobel pentru pace pe 2010
liu xiaobo, castigator al premiului nobel pentru pace pe 2010

Disidenţii chinezi care au sărbătorit atribuirea premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo au fost arestaţi, a anunţat o asociaţie de apărare a drepturilor omului, în timp ce presa oficială din China a condamnat, sâmbătă, atribuirea acestei distincţii.

liu xiaobo, castigator al premiului nobel pentru pace pe 2010În timp ce organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au salutat acordarea acestui premiu intelectualului deţinut, poliţia a arestat zeci de susţinători ai lui Liu Xiaobo care sărbătoreau vineri seara această recompensă, a afirmat organizaţia Apărătorii drepturilor omului din China (CHRD), cu sediul la Hong Kong, citată de Mediafax  "În timp ce unii s-au reunit în grupuri mici pentru a sărbători acest eveniment important, câteva zeci de simptizanţi ai lui Liu au fost reţinuţi", a declarat aceasta într-un mesaj electronic.

Comitetul Nobel s-a "dezonorat", a apreciat cotidianul oficial Global Times, adăugând că premiul pentru Pace a fost transformat "într-un instrument politic în serviciul unor motivaţii antichineze".

"Încă o dată, Comitetul Nobel şi-a demonstrat aroganţa şi prejudecăţile faţă de o ţară care a făcut progrese remarcabile în ultimele trei decenii în domeniul economic şi social", potrivit unui editorial care face referire la acordarea, în 1989, a Nobelului pentru Pace liderului spiritual tibetan Dalai Lama, acuzat de viziuni separatiste de Beijing.  "Niciunul dintre cei doi (laureaţi) nu face parte dintre cei care au contribuit la pacea şi dezvoltarea Chinei în ultimele decenii", continuă publicaţia, care depinde de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez. "În mod evident, premiul Nobel pentru Pace din acest an este făcut pentru a irita China", continuă editorialul, "dar nu va reuşi" şi China va rezista tentativelor care urmăresc să "îi impună valorile occidentale".

Vestea acordării Premiului Nobel lui Liu Xiaobo, cenzurată pe Internet

Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru "subminarea puternii de stat" după ce a fost unul dintre autorii Cartei 08, un text care cere o Chină democratică.  Pe Internet, căutările cu "premiul Nobel pentru Pace" sau "Liu Xiaobo" nu dădeau niciun rezultat, iar vineri seara mesajele telefonice care conţineau numele lui Liu nu ajungeau la destinaţie.

Reportajele televiziunilor străine, cum ar fi CNN sau TV5, despre noul laureat al premiului Nobel pentru Pace erau cenzurate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel