Norvegia interzice accesul în țară aproape tuturor rușilor. Reacția Kremlinului: Astfel de decizii nu pot rămâne fără răspuns

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre decizia Norvegiei de a-și înăspri restricțiile față de Rusia.

Norvegia a anunțat joi că își va înăspri și mai mult restricțiile față de ruși, precizând că aceia care au vize turistice emise de Norvegia înainte de înăsprirea reglementărilor din 2022 sau emise de o altă țară europeană nu vor mai avea voie să intre în țara scandinavă începând de săptămâna viitoare.

Ministrul Justiției, Emilie Enger Mehl, a declarat că înăsprirea a fost un răspuns la „războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Norvegia are o graniță de 198 de kilometri cu Rusia în zona arctică.

Săptămâna trecută, Aftenposten, un important cotidian norvegian, a declarat că agenția de securitate internă a Norvegiei, cunoscută sub acronimul PST, era îngrijorată de faptul că rușii implicați în colectarea de informații intrau pe la singurul punct de trecere a frontierei de la Storskog, în apropiere de orașul Kirkenes.

Inger Haugland, șefa departamentului de contraspionaj al PST, a declarat miercuri că „Rusia se vede acum beneficiind de pe urma unor acțiuni de sabotaj în țările europene pentru a slăbi capacitățile de apărare ale Ucrainei”.

Miercuri, PST și-a actualizat evaluarea generală a riscurilor, afirmând că „se pare” că amenințarea de sabotaj a crescut împotriva companiilor norvegiene care produc armament ce merge în Ucraina.

Se vor face excepții

Enger Mehl a declarat că se vor face excepții de la noile restricții de intrare, inclusiv pentru persoanele care își vizitează rudele apropiate din Norvegia sau pentru rușii care lucrează sau studiază în Norvegia. Cei care locuiesc de-a lungul graniței au certificate de rezident de frontieră. Altor ruși care intenționează să intre în Norvegia în scop turistic sau în „alte scopuri neesențiale” li se va refuza intrarea, a spus ministrul. Interdicția intră în vigoare miercurea viitoare.

„Desigur, astfel de decizii nu pot rămâne fără răspuns. Decizia este pur discriminatorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform abcnews.

Deși nu este membră a Uniunii Europene, Norvegia face parte din Schengen, care permite unui număr de peste 400 de milioane de europeni și vizitatori să se deplaseze în interiorul zonei fără a prezenta documente de călătorie.

În urmă cu doi ani, guvernul norvegian a încetat să mai elibereze vize turistice pentru ruși. În septembrie, a interzis intrarea în țara scandinavă a autoturismelor înmatriculate în Rusia, reflectând sancțiunile UE împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel