Nicolas Sarkozy, în luptă pentru președinția Franței. Primul pas, șefia partidului său

Fostul președinte al Franței (2007-2012), Nicolas Sarkozy, este favorit să câștige la alegerile de duminică șefia partidului de centru-dreapta UMP (Uniunea pentru o Mișcare Populară), primul pas important spre scrutinul prezidențial din 2017, în care gaullistul vrea să se înscrie.

Sarkozy (59 de ani) a sugerat încă de la începutul anului că are în continuare mari ambiții politice. Cercetat în mai multe dosare penale, el a primit o lovitură la începutul lunii iulie, când a fost reținut de anchetatori, un episod fără precedent în istoria celei de-a Cincea Republici. Apropiații fostului președinte acuzau substraturi politice ale dosarului, menite să oprească revenirea politică a lui Sarkozy, care a părăsit Palatul Elysee cu o cotă ridicată de impopularitate.

Există trei candidați la alegerile din UMP de duminică, dar puține îndoieli că Sarkozy va pierde.

Sondajele de opinie spun că Sarkozy are 60% șanse să învingă, în timp ce Bruno Le Maire și Herve Mariton sunt cotați cu 31%, respectiv 5%.

Analiștii politici francezi spun că esențial la alegerile interne din UMP este scorul cu care va câștiga Sarkozy, care nu a făcut o campanie reușită. Un procent mic i-ar slăbi poziția în interiorul formațiunii și i-ar limita spațiul de manevră.

În 2012, înaintea înfrângerii usturătoare în fața socialistului Francois Hollande, Sarkozy le spunea jurnaliștilor că se va retrage ”cu siguranță” din viața politică dacă nu va obține al doilea mandat. ”Îmi voi schimba complet viața și nu veți mai auzi de mine”, spunea el.

Nicolas Sarkozy, implicat în șase dosare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel