”Ne apropiem periculos de un accident nuclear”, avertizează șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA)

Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Foto: Pixabay, de Markus Distelrath

Rafael Grossi, președintele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), atenționează cu privire la iminența unui accident nuclear la Zaporojie. 

Avertismentu lui Rafael Grossi vine după recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie. Din martie 2022, centrala din sudul Ucrainei este ocupată de Rusia. Din 7 aprilie, a fost atacată sistematic, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc. 

Atacurile, numite de șeful AIEA ca fiind ”necugetate”, țintesc cea mai mare centrală electrică din Europa. El face apel să înceteze imediat. ”Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, a crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă”, a adăugat directorul general al agenţiei ONU, care are experţi la faţa locului, notează Agerpres, citând AFP.

De asemenea, afirmă că este un "precedent periculos, ajungând cu succes la structura de izolare a unui reactor". ”Doi ani de război afectează serios siguranţa centralei nucleare Zaporojie. Fiecare dintre cei şapte piloni ai AIEA de securitate şi siguranţă nucleară au fost compromişi. Nu putem sta şi să nu facem nimic aşteptând ca o ultimă greutate să încline balanţa aflată într-un echilibru instabil”, a subliniat Rafael Grossi.

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear", a insistat el, făcând apel: "aruncarea de zaruri să nu decidă ce se va întâmpla mâine". Chiar dacă cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, "pericolele potenţiale ale unui accident nuclear major rămân foarte reale", a reamintit şeful AIEA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel