Navă posibil vikingă, descoperită într-un sit funerar din Norvegia

Florin Răvdan / 23 noi 2019 / 02:59 Salveaza PDF Comentarii

Cercetătorii norvegieni au descoperit rămăşiţele unei nave, posibil vikinge, într-un sit funerar din vestul Norvegiei, informează vineri DPA. 

"Nava este importantă pentru istoria noastră comună", a declarat vineri Ola Elvestuen, ministrul climei şi mediului, adăugând că pe moment experţii analizează care este cea mai bună variantă de conservare a acesteia. Specialiştii au recurs la radar după ce rămăşiţele unei nave au fost detectate pe insula Edoy din vestul Norvegiei.

Locaţia se află în apropierea unei rute istorice pe mare, de-a lungul coastei, spre oraşul Trondheim. Regiunea are un bogat patrimoniu arheologic. Kulisteinen, o piatră runică, cu o vechime de peste 900 de ani, având o inscripţie care prezintă cea mai veche menţionare cunoscută a Norvegiei, a fost descoperită pe o insulă din apropiere. Resturile navei, cu o chilă de 13 metri, au fost detectate în ceea pare să fi fost o movilă funerară. Nava avea probabil o lungime cu câţiva metri mai mare, însă aratul i-ar fi putut deteriora pupa şi prova, au explicat cercetătorii, scrie Agerpres. 

Descoperirea a fost raportată de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare a Patrimoniului Cultural din Norvegia (NIKU). 'Este prea devreme să spunem ceva sigur despre vechimea navei, dar probabil e din perioada merovingiană sau vikingă, care ceea ce înseamnă că are peste 1.000 de ani', a precizat Knut Paasche de la Departamentul de arheologie digitală al NIKU, expert în navele vikinge. Epoca merovingiană se întinde între anii 570-800 d.Hr., iar cea vikingă între 800-1050 d.Hr.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28