Misterul sferelor preistorice de piatră: Nimeni nu își poate da seama pentru ce sunt acestea

Sursa foto Twitter J Evans @Distinctboxes
Sursa foto Twitter J Evans @Distinctboxes

Sferele din piatră au fost găsite în Scoția, dar și în Anglia, Irlanda și Norvegia și potrivit experților acestea ar data din perioada neoliticului târziu.

Deși aceste sfere de piatră au fost descoperite cu peste 200 de ani în urmă, până astăzi nimeni nu a reușit să ofere o explicație asupra provenienței lor sau asupra a ce ar putea însemna aceste artefacte. 

Au fost formulate mai multe teorii pentru a explica utilizarea sau semnificația acestora, dar niciuna nu a fost acceptată pe scară largă. Sferele datează din neoliticul târziu, cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, iar cele mai multe au fost găsite în Aberdeenshire, la est de Munții Grampian.

Până în prezent, un număr semnificativ (peste 400) au fost dezgropate, dar nimeni nu și-a dat seama încă exact pentru ce au fost proiectate și folosite, potrivit unui articol publicat de Fanpage.

Fabricate din diferite tipuri de piatră, inclusiv gresie și granit, toate aceste bile au asemănări izbitoare: majoritatea au în jur de 70 mm în diametru, cu excepția uneia dintre cele mai mari, care măsoară 114 mm, și toate prezintă niveluri diferite de manoperă, caracterizate printr-un număr diferit de denivelări pe suprafață (numite discuri sau butoane).

Unele prezintă modele geometrice complexe, în principal cercuri concentrice și vârtejuri, în timp ce altele sunt lăsate goale.

Experții cred că pentru a reuși să sculpteze aceste sfere a fost nevoie de câțiva ani, iar pentru unele exemplare ar fi fost nevoie chiar și câteva generații pentru a ajunge la forma finală. 

Una dintre cele mai complexe, bine conservate și cunoscute este Mingea lui Towie, numită după locul descoperirii sale, pe versanții dealului Glaschul, Towie, Scoția.

Mingea lui Towie

Decorată excepțional de elaborat, mingea Towie măsoară aproximativ 73 mm în diametru, cântărește 500 de grame și este realizată dintr-o piatră neagră cu granulație fină.

Suprafața sa prezintă patru discuri, dintre care trei sunt sculptate fin și al patrulea lăsat necompletat, ceea ce i-a făcut pe mulți arheologi să creadă că lucrarea sa nu a fost finalizată, deși unii sugerează că lipsa decorului a fost intenționată, probabil pentru că al patrulea disc a fost menit pentru a fi folosit ca bază a sferei.

Dar pentru ce a fost mingea lui Towie?

Potrivit Muzeelor ​​Naționale din Scoția, unde sfera este în prezent conservată aceasta ar fi aparținut unui fermier bogat care a trăit în epoca neolitică.

”Ar fi putut foarte bine să fie o armă de lux, capabilă să dea o lovitură dureroasă în cap atunci când era aruncată dintr-o praștie. Dar a fost în primul rând un simbol al puterii, o armă de elită împodobită cu simboluri sacre care amintesc de cele sculptate în pietrele unui mormânt îndepărtat la Newgrange, în Valea Boyne, în estul Irlandei”.

De fapt, unele teorii indică faptul că utilizarea sferei era legată de credințele religioase pe care le aveau comunitățile agricole la acea vreme, bazate pe perioade ale anului precum solstițiul de iarnă și vara.

Acest lucru ar sprijini și teoria utilizării lor ca și calendare solare, ceea ce ar fi putut ajuta comunitățile să detecteze schimbările sezoniere. Pe de altă parte, simbolurile sculptate pe unele dintre pietre ar putea fi legate de utilizări religioase și ceremoniale, astfel încât sferele ar fi putut fi folosite special pentru practici spirituale.

Alte teorii sugerează că acestea ar fi fost folosite într-un joc antic de aruncare, deși nu există nicio dovadă fizică asupra pietrelor care să indice uzura pe care ar fi avut-o aceste activități.

Orice ipoteză privind utilizarea acestor sfere misterioase nu este, așadar, exhaustivă, dar condițiile extraordinare de conservare arată că, fără îndoială, aceste sfere misterioase de piatră au fost deosebit de iubite de comunitățile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel