Misterioasa hepatită la copii. Americanii au o teorie cu privire la cazurile apărute

Foto Pexels
Foto Pexels

O analiză a misterioaselor cazuri de hepatită la copii foarte mici din Statele Unite a determinat vineri autorităţile sanitare americane să privilegieze pista unui adenovirus pentru a explica aceste inflamaţii hepatice grave, fără a-l stabili însă drept cauză definitivă, informează Agerpres, care citează AFP.

Virusuri destul de comune, adenovirusurile sunt în general cunoscute pentru că provoacă simptome respiratorii, conjunctivite şi tulburări digestive.

Statele Unite sunt departe de a fi singura ţară în care au fost înregistrate cazuri de hepatite inexplicabile: zeci de cazuri au fost raportate în întreaga Europă, ridicând temeri privind o nouă epidemie.

"În acest moment credem că un adenovirus ar putea fi cauza acestor cazuri, însă şi alţi factori de mediu sunt încă cercetaţi", a declarat vineri Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din ţară.

Mai precis, CDC indică aşa-numitul adenovirus "tip 41", care până în prezent era cunoscut pentru provocarea unor gastroenterite severe.

Adenovirusurile au fost identificate drept cauze ale hepatitei, însă până în prezent doar la copiii imunocompromişi (cu un sistem imunitar slăbit).

În total au fost studiate în detaliu nouă cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 şi februarie 2022.

Copiii aveau vârste cuprinse între circa un an şi şase ani şi erau toţi sănătoşi. Majoritatea copiilor au prezentat vărsături şi diaree, iar unii, simptome respiratorii. Doi copii au avut nevoie de transplant de ficat. Toţi sunt în prezent vindecaţi sau în remisie. La toţi cei nouă pacienţi a fost identificat adenovirusul. Cinci cazuri au putut fi analizate în laborator, fiind detectat adenovirusul "tip 41".

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecţia cu COVID-19 şi virusurile hepatitei A, B şi C. Şase dintre cei nouă pacienţi au fost, de asemenea, testaţi pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar "nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecţie trecută, care nu mai este activă", a precizat agenţia americană.

Aceasta a dat asigurări totodată că se află în strânsă legătură cu autorităţile sanitare europene.

În prezent sunt investigate cazuri şi în alte state americane. Autorităţile sanitare din Wisconsin au declarat săptămâna aceasta că analizează patru posibile cazuri la copii, inclusiv un deces.

Săptămâna trecută, CDC a emis o alertă de sănătate către medici pentru a raporta autorităţilor cazurile suspecte de hepatită de origine necunoscută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel