Misiunea militarilor români din Irak, suspendată temporar. Soldaţii, relocaţi, după o decizie a NATO

foto: MApN
foto: MApN

Armata română ia măsuri după creşterea tensiunilor din zona Irakului. Astfel, toţi militarii români au fost deja relocaţi, conform unui anunţ al ministerului Apărării. 

De altfel, toate ţările care aveau militari detaşaţi în Irak au recurs la această măsură, una considerată temporară. Jurnalistul Radu Tudor a comentat informaţia, la Antena 3. 

"În urma deciziilor de ieri din consiliul Nord Atlantic, secretarul general al NATO a anunţat că alianţa îşi suspendă misiunea de pregătire a armatei irakiene. Drept pentru care cei 14 militari români care se aflau în Irak au părăsit deja teritoriul, asta şi în baza rezoluţiei Parlamentului irakian care prevede ca trupele alianţei să părăsească teritoriul. Cred că este o decizie înţeleaptă, rapid implementată de ministrul Nicolae Ciucă care ştie foarte bine situaţia reală. Asta îi pune la adăpost pe militarii noştri şi până nu se va aplana situaţia din Orientul Mijlociu, România nu va reveni cu militarii români care îi instruiau pe irakieni în cadrul misiunii NATO", a spus jurnalistul. 

SUA, indecisă

"Prezenţa militară americană are la bază un acord bilateral între SUA şi Irak, iar neînţelegerile din interiorul administraţiei americane vizează exact acest angajament. Din păcate, deciziile sunt contradictorii. Preşedintele Trump a spus că ar putea lua în calcul retragerea, şeful Pentagonului a dezminţit total orice dezangajare militară din Irak pentru că ţara ar putea fi aruncată în haos", a mai spus Radu Tudor. 

Ce se întâmplă cu românii din Orientul Mijlociu

"Trebuie să luăm în calcul avertismentele lansate pentru românii din întregul Orient Mijlociu. Chiar dacă sunt ţări care nu sunt implicate în conflict, faptul că avem cetăţeni români în Irak, Iran, etc trebuie să ne facă atenţi. Mai ales că statul român a mai întreprins misiuni pentru scoaterea din zone de conflict a cetăţenilor români care nu au acordat atenţie avertismentelor. Vorbim de Siria, spre exemplu. Cred că cei care se află pe teritoriul Irakului şi Iranului să părăsească teritoriul acestor ţări ca să nu ajungem în situaţia în care să intervenim cu armata pentru a-i scoate din aceste ţări", a completat jurnalistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel