Mirosul de mentă poate îmbunătăți cogniția și poate preveni Alzheimer

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Acest lucru este relevat de noi cercetări pe modele animale, în care cercetătorii au arătat că această substanță previne tulburările cognitive și îmbunătățește cogniția.

 

Mirosul de mentă, sau mai degrabă ingredientul său activ, mentolul, poate preveni deteriorarea cognitivă tipică bolii Alzheimer. Acest lucru este relevat de noile cercetări pe modele animale efectuate de Centrul de Cercetare Medicală Aplicată (CIMA) al Universității din Navarra, în Spania, care au arătat că expunerile repetate la mentol pot modula sistemul imunitar și pot îmbunătăți abilitățile cognitive.

În special, cercetătorii au observat că mirosul de mentol este asociat cu o reducere a nivelului de interleukin-1-beta (IL-1β), o proteină care mediază răspunsul inflamator. Prin inhibarea acestei proteine, cercetătorii au reușit să îmbunătățească cogniția la modelele de șoareci care sufereau de  Alzheimer.

Echilibrul creierului

Echilibrul funcțional al creierului depinde de interacțiuni complexe între diferite tipuri de celule nervoase, celule imunitare și celule stem neuronale. În cadrul acestei rețele, mai multe studii au analizat efectele imunomodulatoare și neurologice ale mirosurilor, arătând o corelație între pierderea mirosului și apariția primelor simptome ale Alzheimer, precum probleme de limbaj, dificultăți în activitățile zilnice, pierderea memoriei și dezorientarea spațio-temporală.

”Am confirmat că mentolul este un imunostimulator la modelele animale și, în mod surprinzător, am constatat că expunerile scurte la această substanță timp de șase luni au prevenit declinul cognitiv la șoarecii cu boala Alzheimer”, a spus dr. Juan José Lasarte, director al CIMA Imunologie și autor principal al cercetării. ”Și mai interesant este că a îmbunătățit și capacitatea cognitivă a șoarecilor tineri sănătoși”, a mai declarat cercetătorul, potrivit Fanpage.

Pentru cercetare, acesta este ”un pas important spre înțelegerea legăturii dintre sistemul imunitar, sistemul nervos central și simțul mirosului”, a subliniat dr. Noelia Casares, de asemenea cercetător la Programul de Imunologie și Imunoterapie și prim-autor al lucrării. ”Rezultatele noastre sugerează că mirosurile și imunomodulatorii pot juca un rol important în prevenirea și tratamentul bolii Alzheimer ”.

Descoperirile evidențiază potențialul mirosurilor și al imunomodulatorilor ca agenți terapeutici și, dacă sunt confirmate la om, pot deschide calea pentru dezvoltarea de terapii bazate pe stimularea și antrenamentul sistemului olfactiv pentru a preveni sau atenua efectele bolii Alzheimer și ale altor boli asociate cu sistemul nervos central.*

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel