Urmărește emisiunea live


Mini-revoluție la Vatican. Episcopii şi cardinalii vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al statului

Mini-revoluție la Vatican. Episcopii şi cardinalii vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al statului
Mini-revoluție la Vatican. Episcopii şi cardinalii vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al statului

Papa Francisc a făcut vineri un pas decisiv pentru a face mai credibil tribunalul penal al Statului Cetăţii Vaticanului: episcopii şi cardinalii - până în prezent ultra-protejaţi - pot fi de acum convocaţi şi condamnaţi, relatează AFP.

Această mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat vineri de papa Francisc şi va intra în vigoare la 1 mai.

Suveranul pontif a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii 'fără privilegii datând din trecut', potrivit unui 'motu proprio', un decret emis de papă din proprie iniţiativă.

Acest tribunal de primă instanţă a fost extrem de criticat pentru că nu-i putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.

Un proces al acestui tribunal din 2017 s-a referit de exemplu la finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 de metri pătraţi al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi al Vaticanului sub papa Benedict al XVI-lea.

Un fost manager al Fundaţiei Spitalului de Pediatrie Bambino Gesu (deţinut de Vatican), acuzat de deturnare de fonduri, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, însă cardinalul Bertone, în centrul dosarului, nu a fost niciodată audiat de judecători.

Această schimbare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale răsunătoare se profilează în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în Secretariatul de Stat (guvernul Vaticanului). Prin urmare, pentru prima dată, ei ar putea fi audiaţi de judecătorii laici ai instanţei penale.

O anchetă complexă se află în curs de desfăşurare cu privire la finanţarea opacă, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni, a unui imobil de lux din Londra, cu aprobarea Secretariatului de Stat. Ea va trebui să stabilească dacă înalţi prelaţi au comis erori de judecată sau au cedat, eventual, corupţiei.

Unul dintre cei mai importanţi cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie de către papa Francisc, care l-a înştiinţat că era nedemn de încrederea lui întrucât era bănuit de 'deturnare de fonduri' de o echipă de anchetatori, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel