Mii de polițiști portughezi, în stradă. Protestează din cauza salariilor și sporurilor

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mii de ofițeri de poliție în civil au protestat miercuri la Lisabona pentru salarii mai bune, cerând aceleași creșteri ale sporurilor de pericol pe care guvernul demisionar le-a acordat recent poliției judiciare (PJ).

La sfârșitul lunii noiembrie, după demisia premierului Antonio Costa, dar în timp ce acesta avea încă puteri depline pentru a lua decizii pe termen lung, guvernul a aprobat majorări ale salariilor de risc pentru PJ care pot ajunge la aproape 700 de euro (763 de dolari) pe lună și care sunt retroactive până în ianuarie 2023, scrie Reuters.

De atunci, ofițeri ai Poliției de Securitate Publică (PSP) și membri ai Gărzii Naționale Republicane (GNR) - care patrulează pe autostrăzi și în zonele rurale - au organizat mitinguri în mai multe orașe, protestând împotriva a ceea ce au descris ca fiind un tratament discriminatoriu.

"Cerem același tratament care a fost acordat PJ, (pentru că) are legătură cu salarii mai mari", a declarat șeful sindicatului polițiștilor din SUP, Humberto de Carvalho. El a adăugat că membrii PSP și GNR au "practic aceleași competențe ca și cei de la PJ".

Guvernul interimar nu mai poate decide

Protestatarii s-au adunat într-o piață din centrul Lisabonei și au pornit într-un marș tăcut spre Parlament, unde intenționau doar să cânte imnul național.

Ministrul de interne, Jose Luis Carneiro, a declarat că guvernul interimar nu mai poate decide asupra majorărilor salariale și că va fi de competența următoarei administrații care va ieși din alegerile din 10 martie să "își asume noi responsabilități bugetare".

Asociația sindicală a polițiștilor ASPP a declarat marți că media sporului de pericol în cadrul PSP se situează în prezent între 380 și 420 de euro pe lună, în timp ce în cadrul PJ a ajuns la 1.000 de euro.

Într-o declarație de vineri, președintele Marcelo Rebelo de Sousa a declarat că profesioniștii din GNR și PSP, precum și din alte forțe de poliție, trebuie să aibă un regim de compensare echivalent cu cel din PJ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel