Mii de albine au supravieţuit 50 de zile sub cenuşa vulcanului din insula La Palma / Video

Mii de albine au supravieţuit 50 de zile sub cenuşa vulcanului din insula La Palma - Captură foto YouTube Reuters
Mii de albine au supravieţuit 50 de zile sub cenuşa vulcanului din insula La Palma - Captură foto YouTube Reuters

Mii de albine au fost recuperate în viaţă după ce au petrecut 50 de zile îngropate sub un strat de cenuşă al vulcanului din insula La Palma (arhipelagul Canare), la aproape 600 de metri distanţă de craterul acestuia, care a început să erupă în data de 19 septembrie, relatează EFE. 

Elías González, preşedintele Grupului de Apărare Sanitară (ADS) al Apicultorilor din La Palma, a declarat pentru EFE că salvarea albinelor a avut loc sâmbătă, 6 noiembrie, şi că cinci dintre cei şase stupi pe care un apicultor îi deţinea în zonă au fost descoperiţi intacţi.

Doar albinele din cel de-al şaselea stup au murit, 'dar s-ar putea să fi murit nu din cauza vulcanului, ci pentru că erau slăbite' înainte de erupţie, a explicat el.

Fiecare stup conţine între 30.000 şi 40.000 de albine în primăvară şi între 20.000 şi 25.000 atunci când în zonele lor există mai puţine flori, cu al căror polen se hrănesc. Trei dintre cei şase stupi erau parţial vizibili, iar ceilalţi trei erau îngropaţi complet sub stratul de roci şi de cenuşă.

Cum au supraviețuit albinele

Agenţii care au participat la operaţiunea de salvare au fost nevoiţi să sape pentru a localiza stupii şi pentru a-i scoate la suprafaţă şi nu au scăpat fără câteva înţepături răzleţe.

Elías González crede că albinele au supravieţuit atât de mult timp deoarece zona a fost acoperită mai mult cu fragmente de lavă şi pietre, decât cu cenuşă fină, iar aerul a putut să pătrundă în interiorul stupilor.

De asemenea, proprietarul stupilor nu a extras întreaga recoltă de miere în timpul verii, astfel încât albinele au avut 'rezerve de hrană'. 'Chiar dacă erau slăbite, albinele au fost găsite în viaţă', a spus el, mulţumit de rezultatul acestei misiuni de salvare, notează Agerpres.

Vulcanul Cumbre Vieja degajă 10.000 de tone de dioxid de sulf pe zi şi ar trebui să emită mai puţin de 400 de tone pentru ca să se considere că activitatea vulcanului este pe cale să se încheie, a declarat David Calvo, purtătorul de cuvânt al Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan).

A 3-a erupție din ultimul secol



"Nimeni nu poate afirma că suntem aproape de sfârşitul" erupţiei, a declarat şeful guvernului regional al Insulelor Canare, Angel Victor Torres, la sfârșitul lunii octombrie. Insula La Palma se confruntă cu cea de-a treia erupţie din ultimul secol, după cea a vulcanului San Juan în 1949 şi cea a vulcanului Teneguia în 1971.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel