Mihai Fifor-James Mattis, întâlnre. Ce au discutat

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întâlnire oficială, marți, 19 septembrie, la Pentagon, cu secretarul american al apărării, James Mattis. La discuții au luat parte, de asemenea, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, secretarul de stat pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, și ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior.

"Întrevederea a reprezentat o excelentă oportunitate pentru a face un schimb de opinii asupra principalelor transformări de securitate din mediul regional și internațional, precum și un prilej de a discuta aspecte concrete legate de cooperarea cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

Ministrul Mihai Fifor a reiterat omologului american angajamentul ferm al României de a contribui substanțial la securitatea Alianței, exprimând totodată aprecierea pentru angajamentul SUA în Europa, cu precădere pentru prezența robustă în România, ca parte a Iniţiativei de Reasigurare/Descurajare Europeană, prin Operaţia Atlantic Resolve, în scopul creșterii interoperabilității forțelor Aliate și partenere.

Cei doi demnitari au adus în discuţie stadiul cooperării în domeniul achiziţiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret care fundamentează definitoriu Parteneriatul Strategic România - SUA. Noile oportunităţi de cooperare cu producătorii români din industria naţională de apărare şi extinderea investiţiilor SUA în ţara noastră sunt obiective pe care atât Guvernul, cât şi Armata României, le au în atenţie. 

Alocarea bugetară și securitatea internațională 

Un alt subiect aflat pe agenda discuţiilor l-a constituit alocarea bugetară pentru Armata României de doi la sută din PIB, James Mattis reiterând aprecierile Administraţiei americane faţă de acest demers al autorităţilor din țara noastră.  

Au fost abordate, de asemenea, aspecte privind situaţia de securitate internaţională, modul de implementare a măsurilor de asigurare şi adaptare agreate la Summit-urile NATO din Ţara Galilor şi de la Varşovia, centrate pe abordarea unitară a întregului flanc estic şi a prezenţei înaintate adaptate pe toate componentele sale – terestru, maritim şi naval. Oficialul american a precizat că va fi analizată posibilitatea contribuției SUA, cu personal militar, în comandamentele NATO de pe teritoriul României.

Mediul de securitate din Afganistan a fost un alt subiect important al agendei de discuții. În acest context, ministrul apărării naționale a declarat că țara noastră este unul dintre cei mai importanţi contributori cu trupe şi a subliniat că această misiune rămâne una prioritară pentru Armata României. De asemenea, oficialii au trecut în revistă eforturile comunităţii internaţionale pentru stabilizarea situaţiei de securitate din Irak şi Siria, dar şi pe cele pentru neutralizarea organizaţiilor teroriste. România este parte a misiunii anti – DAESH conduse de Statele Unite ale Americii.  

În finalul discuţiilor, ministrul Mihai Fifor a exprimat speranţa că specialiștii vor dezvolta toate aspectele desprinse în cadrul întrevederii, iar întâlnirea din luna octombrie a acestui an, la nivelul reprezentanţilor departamentelor de politică de apărare, va contura temele importante pe agenda bilaterală," se arată într-un comunicat al MAPN.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel