Migraţie: Grecia cere UE să sporească ajutorul financiar pentru Turcia

Noul premier conservator grec Kyriakos Mitsotakis a cerut joi Uniunii Europene să sporească ajutorul financiar către Turcia pentru a o ajuta să facă faţă afluxului de migranţi, relatează AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat să trimită în afara ţării refugiaţii, dacă comunitatea internaţională nu-şi va spori ajutorul financiar. Peste 3,6 milioane de sirieni s-au refugiat în Turcia.

"Este foarte clar pentru mine că avem nevoie de un nou acord", a subliniat Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unei intervenţii la New York la centrul de reflecţie Council on Foreign Relations.

În 2016, Uniunea Europeană s-a angajat să plătească şase miliarde de euro Turciei, pentru ca ea să oprească fluxul de migranţi care traversează teritoriul său spre Europa de vest şi de nord.

Acest acord este supus unei "puternice presiuni", a estimat premierul grec, care a discutat despre migraţie miercuri, cu prilejul primei sale întâlniri cu preşedintele turc, organizate pe marginea Adunării Generale a ONU.

"Turcia trebuie să se angajeze să menţină acest aranjament şi Uniunea Europeană trebuie să admită că Turcia primeşte milioane de refugiaţi şi să-i furnizeze o susţinere financiară suplimentară pentru viitorii ani", a mai spus şeful guvernului grec.

Kyriakos Mitsotakis a calificat discuţiile sale cu Recep Tayyip Erdogan drept "oneste şi sincere", precizând că i-a vorbit despre îngrijorările ţării sale privind forajele Turciei din largul insulei Cipru.

"Nimeni, inclusiv Turcia, nu are interesul să aibă o relaţie foarte dificilă cu Uniunea Europeană şi cred că putem, în mod cert, lucra în sensul unei ameliorări a relaţiei", a declarat el. "Însă Turcia trebuie de asemenea să-şi joace rolul. Nu numai în ceea ce priveşte refugiaţii; în Cipru şi în Marea Egee avem pur şi simplu nevoie de mai puţină agresivitate", a adăugat Mitsotakis.

La putere din luna iulie, prim-ministrul grec s-a angajat să aibă o poziţie mai dură decât predecesorul său de stânga Alexis Tsipras în chestiunea migranţilor. Potrivit lui, afluxul "migranţilor economici" din Afganistan şi Africa subsahariană s-a intensificat recent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel