Merkel, anunț cu mare impact pentru Uniunea Europeană

Cancelarul Angela Merkel adoptă o atitudine surprinzător de tranșantă față de problema imigrației, cu câteva zile înainte de alegerile europene, și condamnă așa-numitul turism social: "UE nu este o uniune socială", a spus șefa Guvernului de la Berlin într-un interviu pentru Passau Neue Presse.

Merkel a condamnat imigranții care ajung în Germania doar pentru a exploata sistemul social și precizează că țara sa vrea să elimine astfel de practici abuzive. Cancelarul a spus că cetățenii europeni care vin la muncă în Germania nu ar trebui să beneficieze de Hartz IV, ajutor social.

"Vrem ca Hartz IV să nu plătească pentru cetățenii UE care caută muncă, ci doar pentru rezidenții germani", a spus Merkel.

Tema imigrației și beneficiilor sociale este puternic folosită de partidele eurosceptice în campania pentru alegerile europene, discursurile radicale aducându-le procente electorale prețioase politicienilor din Franța, Olanda sau Marea Britanie.

Propoziția "nu suntem o Uniune socială", venită din gura liderului de facto al Europei, are un impact potențial major și va rămâne una de referință, nelipsită din viitoarele dezbateri privind politica imigrației.

Poziția cancelarului vine la câteva zile de la o decizie a Avocatului general al Curții Europene de Justiție care a dat dreptate criticilor turismului pentru ajutoare sociale. În opinia Avocatului, care are caracter doar de recomandare, Germania poate refuza să plătească ajutoare sociale unor cetățeni aparținând altor țări europene care nu au demonstrat o legătură veritabilă cu Germania sau dorința de integrare, conform WSJ.

Un tribunal german a cerut avizul CEJ dacă să refuze sau nu alocaţiile de şomaj pentru românca Elisabeta Dano şi fiul ei, care locuiesc în oraşul Leipzig din estul Germaniei de câţiva ani. Tribunalul a declarat că Dano nu a depus niciodată vreun efort pentru a-şi găsi un loc de muncă în Germania sau România.

Publicația "Süddeutsche Zeitung" a publicat recent un interviu cu Michael Kanert, judecător la Tribunalul Social din Berlin, care critică actuala campanie a CSU ("Cine înşală, zboară"), sora bavareză a CDU, şi aminteşte că aproximativ 90% dintre migranţii români şi bulgari nu beneficiază de ajutorul social Hartz IV, conform Agenţiei federale a muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel