Mercurialul, decizia care a golit pieţele. Adrian Vasilescu: Ceauşescu a DISTRUS România cu o singură lege

Mihai Ciobanu / 02 oct 2019 / 22:43
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României, a povestit, în cadrul evenimentului "Upgrade România - Ediția II: Soluții pentru finanțarea marilor proiecte de investiții ale României”, organizat de DCMedia Group, a povestit care au fost efectele pe care le-a avut decizia lui Nicolae Ceauşescu de a introduce mercurialul în România.

"Când Ceauşescu a pus mercurial (O listă a preţurilor maximale din piaţă stabilită de către autorităţi prin diferite calcule) ca să nu mai crească preţurile peste un anumit plafon, ţăranii au fugit din piaţă, iar toate pieţele din România s-au golit. Dar în jurul marilor oraşe, în toate satele, erau cozi de Dacii la porţile ţăranilor. Nu s-au mai dus oamenii să cumpere din piaţă, s-a creat o inegalitate.

Ceuşescu a distrus practic România cu o singură lege: mercurialul. Tot comerţul României a fost dat peste cap cu legea asta. Pentru că el a zis să stabilizăm preţurile, dar a impus un mercurial, iar acesta ucide comerţul. Preţul trebuie să fie preţul de piaţă. Preţul este principalul element concurenţial şi el trebuie să fie acolo unde indică economia să fie", a explicat Adrian Vasilescu.

Detalii în video: