McDonald's, marketing la funeraliile Reginei ca la defilarea de 23 August

Nu se putea ca marketingul McDonald's să nu-și bage capul în poză cu prilejul unui eveniment de magnitudinea celui care se petrece pe 19 septembrie în Londra. Cei care au citit Balanța lui Ion Băieșu, ori au fost la filmul lui Pintilie, poate au și o vagă senzație de deja-vu.

La prima vedere, nimic nu ar lega Arcurile Aurii din plastic de Coroana din Aur, bătută cu 2,868 diamante, 17 safire, 11 smaralde, patru rubine și 269 de perle. Cu atât mai mult trebuie remarcat efortul publicitar.

Dar, cum spuneam, nimic nu e nou sub soare. Romanul Balanța, un rezumat teribil, dar și extrem de amuzant al miilor de pagini care s-ar putea scrie despre ultimii ani ai comunismului, surprinde o scenă asemănătoare.

Maia Morgenstern, în film, după o zi pe drum și o noapte la Miliție, ajunge într-un oraș de provincie și cere un cremvurșt vânzătoarei, care o refuză scurt: Nu servim decât decât după demonstrație! Urma defilarea de 23 August, ziua națională.

McDonald's a anunțat că își închide toate restaurantele din Regatul Unit în ziua funeraliilor Reginei. Evident că națiunea britanică nu caută distracții, nu face shopping și nici nu merge la chefuri ori la meciuri, în zi de doliu. Că se închide Harrods, e normal. Dar nevoile de bază? Nu poți să vinzi o apă, un sendviș, pentru oameni care vin de la mare depărtare în Londra, tocmai pentru a-și arăta respectul, pentru a aduce un ultim omagiu Reginei? Sau pentru cei cu joburi la foc continuu, care au nevoie de o cafea la ieșirea din tură, de exemplu?

Păi, tocmai asta e ideea, clenciul strategiei de marketing. Prin ce se deosebește McDonald's de o shaormerie sau de taraba cu cremvurști a lui Băieșu? În esență, fac același lucru: potolesc foamea și setea. Însă, franciza fondată de Ray Kroc face tot ce poate ca să transmită mesajul că este un lanț de restaurante, nu un simplu distribuitor de fast-food. Nu satisface doar nevoile de bază, un suc, o porție de cartofi prăjiți, ci e o destinație de distracție, locul unde un copil își serbează aniversarea, unde se întâlnește gașca, sau unde un puști își duce prietena după film.

Marele Mac vrea să fie asociat doar cu nașterea, nu și cu înmormântarea.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel