Marilen Pirtea (PNL), educație: Deciziile luate ca la piață

Bogdan Cotigă / 05 noi 2018 / 10:36 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei pentru educație a PNL a declarat că PSD a transformat guvernarea într-o tarabă și că decizii importante în educație se iau ca la piață.

Anunțată intempestiv, introducerea examinării de tip grilă la Bacalaureat a fost amânată cu un an, după numai două zile de la propunerea noului tip de examinare, ca reacție la protestele organizațiilor de elevi și ale experților din domeniu. „Cu siguranță, această decizie, privitoare la schimbarea manierei de evaluare la examenele deosebit de importante ale Bacalaureatului și Evaluării Naționale nu se poate lua decât după un proces consistent de dezbatere publică, condus într-un mod organizat și cuprinzător, care să-i implice pe toți actorii interesați în procesul educațional. Se pare că lipsa de decizie și expertiză din Guvern nu permite o astfel de dezbatere publică, fără de care deciziile devin contestabile și îndoielnice”, susține Pirtea.

Reguli diferite, subiectivitate în procesul de examinare

Explicațiile aduse pentru adoptarea noilor formate grilă de evaluare au fost superficiale, continuă deputatul PNL. Reprezentanții Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE) s-au scuzat prin faptul că se dorește o abordare unitară la toate disciplinele de examen și că, în timp ce la unele discipline erau deja itemi obiectivi de examinare (socio-umane, geografie), la altele nu erau utilizați astfel de itemi, la Română, la Matematică și la Istorie. Deputatul spune că nu se poate vorbi de obiectivitate în examinare decât atunci când se asigură toate condițiile de testare a cunoștințelor și abilităților elevilor, în deplină egalitate și corectitudine, printr-o metodă coerentă la nivel național: „Nimeni nu poate da asigurări ferme că maniera de examinare prin testare grilă chiar se ridică la aceste exigențe, mai multe voci publice aducând în aceste zile contraargumente. Din nou, s-a demonstrat că în absența unei dezbateri reale nu pot exista concluzii clare și nu se poate fundamenta o decizie coerentă pentru sistemul de învățământ.”


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25