Maria Schutz, fost manager al serelor Oradea şi Codlea, condamnată definitiv la 10 ani de închisoare

Fostul manager al serelor Oradea şi Codlea, Maria Schutz, a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la zece ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, sentinţa fiind definitivă.

Judecătorii au decis să menţină pedepsele stabilite de Tribunalul Bihor în luna august, apelurile declarate împotriva sentinţei fiind respinse ca nefondate.

Astfel, Schutz a rămas cu pedeapsa de zece ani de închisoare cu executare, iar Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, şi Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, au primit câte şase ani de închisoare cu executare.

Instanţa a constatat şi prescrierea faptelor în cazul lui Ion Dascalu, asociat la SC Sere Codlea SA.

Maria Schutz, trei infracțiuni de înșelăciune

Maria Schutz a fost trimisă în judecată de către DNA, în decembrie 2007, pentru trei infracţiuni de înşelăciune având consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată, alături de ea fiind inculpaţi şi Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, şi Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.

Potrivit comunicatului transmis de procurori în 18 decembrie 2007, Maria Schutz, Corneliu Popa, Mihai Ciobanu şi Ion Dascălu au provocat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro ADS şi Direcţiei pentru Agricultură Braşov prin fraudele comise cu ocazia privatizării şi post-privatizării societăţilor Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA.

[citeste si]

Din anchetă a reieşit că, în octombrie 2002, ADS, reprezentată de directorul general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Corneliu Popa, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni aparţinând SC Orser SA Oradea şi de concesiune a 104 hectare de teren, cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, din judeţul Dolj, reprezentată de Maria Schutz.

Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii câştigate de firma doljeană care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contra-ofertantului, şi-a asumat obligaţia de a realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doi ani.

Act adițional fără aprobarea CA

Ulterior, deşi nu fuseseră realizate obligaţiile investiţionale asumate prin contract, directorul general al ADS, sprijinit de fostul director al Direcţiei Urmărire Contracte, a încheiat un act adiţional, fără aprobarea Consiliului de Administraţie, prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiei.

"În perioada derulării contractului, inculpata Schutz Maria a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser SA Oradea au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, una din societăţile controlate de Schutz Maria. Înstrăinarea a fost posibilă deoarece inculpata a creat aparenţa unor datorii ale Orser SA către firma respectivă, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori", se specifica în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, Schutz a folosit aceeaşi metodă şi cu ocazia adjudecării licitaţiei şi încheierii, în septembrie 2000, a contractului de privatizare pentru Sere Codlea SA Braşov, prin Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, a cărei preşedintă era, precum şi pe parcursul executării acestui contract.

"Licitaţia a fost câştigată datorită angajamentului de a face investiţii de peste 1 milion de dolari, deşi societatea agricolă respectivă se înfiinţase cu două săptămâni înainte de înscrierea la licitaţie, nu desfăşurase nicio activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiune fusese inferioară decât cea a contra-ofertantului", au constatat procurorii.

Subvenții nereale pentru irigare

Maria Schutz a fost acuzată de procurori şi că, în 2002, ca preşedinte al Asociaţiei Agricole AGRO 2001 Ţuglui, acţionar majoritar la SC Sere Codlea SA Braşov, a cerut şi primit o subvenţie de 70 la sută din valoarea unor instalaţii de irigat prin prezentarea unor documente care atestau în mod nereal că instalaţiile respective ar fi fost achiziţionate de la Gini Transcom Craiova. "În realitate, acestea erau doar componente sau instalaţii pentru care s-a mai obţinut subvenţie", se specifica în comunicatul DNA.

În mai 2013, Maria Schutz a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 12 ani de închisoare cu executare pentru privatizarea frauduloasă a celor două societăţi, în acelaşi dosar fiind condamnate alte trei persoane, însă sentinţa nu era definitivă.

Alături de Schutz, au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare cu executare Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, şi Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS. Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA, a primit, la rândul său, doi ani de închisoare cu executare.

Instanţa i-a obligat, totodată, pe Popa, Ciobanu şi Schutz, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui şi Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, la plata sumei de 3.100.882 dolari către Agenţia Domeniilor Statului, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând valoarea investiţiilor nerealizate, respectiv 6.667.069 lei şi 1.332.760 euro, care reprezintă rate, dobânzi şi penalităţi.

Despăgubiri uriașe pe care trebuie să le achite inculpații

Maria Schutz a mai fost condamnată, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui, la plata sumei de 14.803.588 lei în favoarea ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor cu titlu de despăgubiri civile şi la plata sumei de 3.457.510 lei în favoarea părţii civile SC Electrocentrale SA Oradea, furnizorul local de energie termică, cu titlu de despăgubiri civile.

De asemenea, împreună cu Ion Dascălu şi în solidar cu Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, Maria Schutz mai trebuie să plătească despăgubiri civile de 19.496.979 lei în favoarea ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov şi 2.317.904 lei în favoarea Direcţiei pentru Agricultură Braşov.

De asemenea, judecătorul a dispus menţinerea sechestrului asigurător dispus, în 2007, de procurorii DNA asupra tuturor bunurilor aparţinând Mariei Schutz, până la concurenţa sumei de 19.978.604 lei, pentru proprietăţile fostului director general al Agenţiei Domeniilor Statului Corneliu Popa până la concurenţa sumei de 18.671.331 lei, asupra bunurilor aparţinând lui Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, până la concurenţa sumei de 18.671.331 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel