Marea majoritate a japonezilor ar fi de acord cu întronarea unei împărătese

Patru cincimi din japonezi sunt de acord cu eventuala întronare a unei împărătese, deşi legea actuală permite doar bărbaţilor accesul la Tronul Crizantemei - tronul imperial al Japoniei, arată un sondaj de opinie preluat luni de AFP.

Sondajul a fost efectuat de agenţia de presă Kyodo la sfârşitul săptămânii trecute, după ceremonia oficială de întronare a împăratului Naruhito, în vârstă de 59 de ani.

Rezultatele arată că 81,9% dintre cetăţenii niponi ar accepta ca fiica unui împărat să îi succeadă la tron, iar împotrivă s-au pronunţat doar 13,5%.

Doar 70% ar fi însă de acord cu o eventuală împărăteasă cu ascendenţă imperială pe linie maternă - fiica unei femei din familia imperială, idee considerată inacceptabilă de 21,9% din japonezi.

Conform legii actuale, fiica unui împărat nu este luată în considerare pentru succesiunea tronului. Aceasta este situaţia actuală şi pentru singura fiică a lui Naruhito; Actualul împărat nu are fii. Se consideră că la căsătoria cu un bărbat care nu este de origine nobilă, femeile părăsesc casa imperială, iar descendenţii lor nu sunt posibili moştenitori ai tronului.

Reglementările actuale prezintă dificultăţi pentru continuitatea dinastiei nipone, care se consideră cea mai veche din lume. În prezent, se cunosc doar trei posibili succesori ai lui Naruhito: prinţul Akishino, fratele mai mic al împăratului, în vârstă de 53 de ani; Hisahito, fiul de 13 ani al lui Akishino; şi prinţul Hitachi, în vârstă de 83 de ani, fratele mai mic al fostului împărat Akihito.

Dezbaterile privind descendenţa exclusiv pe linie paternă a împăraţilor nu sunt noi, însă subiectul nu a mai prezentat un interes la fel de ridicat după naşterea prinţului Hisahito, în 2006. Conservatorii, inclusiv premierul Japoniei, Shinzo Abe, sunt rezervaţi faţă de o eventuală modificare a legii Casei Imperiale.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a anunţat că problema va fi abordată "cu prudenţă" după încheierea tuturor ceremoniilor legate de succesiunea lui Akihito, care a abdicat în favoarea fiului său Naruhito şi este acum împărat emerit.

Săptămâna trecută, un grup de politicieni a propus din nou soluţia extinderii succesiunii, prin adoptarea unei legi speciale pentru revenirea în familia imperială a bărbaţilor din linii genealogice excluse după al Doilea Război Mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel