Marea Britanie va declanșa articolul 50. "Vulnerabilitate pentru România"

Marea Britanie va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru declanșarea procedurii de despărțire de Uniunea Europeană, până la finalul lui martie 2017, a anunțat premierul Theresa May.

Europarlamentarul Victor Boștinaru a explicat, la Antena 3, ce înseamnă acest lucru.

"Informația de astăzi nu face altceva decât să confirme informațiile venite săptămâna trecută care anunțau că guvernul britanic va declanșa, la începutul lui 2017, articolul 50. Sunt multiple consecințe. Pentru români înseamnă că la capătul procesului de retragere a Marii Britanii, în 2019, ei nu se vor bucura de calitatea de cetățean european și acest lucru va avea consecințe asupra accesului pe piața muncii, dar aici aș fi prudent pentru că este foarte cunoscută poziția Uniunii Europene care a spus că Marea Britanie nu va avea acces pe piața de capital a UE dacă nu garantează accesul pe piața muncii. (...) Există o dimensiune de securitate foarte importantă. Marea Britanie era unul dintre principalii furnizori de securitate și avea mereu o poziție foarte robustă vizavi de Rusia. Retragerea Marii Britanii ar putea să creeze o vulnerabilitate pentru România. BREXIT nu este doar un element izolat, el va afecta în bună măsură viitorul Uniunii Europene", a zis Victor Boștinaru la Antena 3.

[citeste si]

Odată activat articolul 50, Marea Britanie va avea timp doi ani pentru a stabili modalitățile ieșirii sale din UE, un termen susceptibil însă de a fi prelungit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel