Marea Britanie decide ce legi europene păstrează

Theresa May. Foto Facebook
Theresa May. Foto Facebook

Parlamentul britanic va dezbate joi un proiect de lege guvernamental cu scopul de a stabili ce legi europene vor fi păstrate în dreptul britanic după Brexit și cum acestea vor fi rescrise sau adaptate, relatează AFP.

Acest proces complex trebuie să marcheze ieșirea din Uniunea Europeană și "revenirea la suveranitatea parlamentului", potrivit ministrului britanic pentru Brexit, David Davis. Dar opoziția denunță o metodă expeditivă care autorizează guvernul de a decide modificările fără aprobare legislativă.

Anunțată în 2016 sub numele "Legea abrogării" (Repeal Bill), proiectul de lege a fost redenumit "Legea (retragerii) din Uniunea Europeană". Aceasta prevede abrogarea 'European Communities Act' din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la Uniunea Europeană și a stabilit supremația dreptului comunitar în fața dreptului britanic.

Intrarea în vigoare a acestui proiect, "unul dintre cele mai importante acte legislative" din istoria țării, potrivit lui David Davis, va marca oficializarea retragerii britanice.

Prin respingerea în bloc "Acquis-ului comunitar", adică a legilor europene pe ansamblu la a căror elaborare a contribuit timp de aproape 45 de ani, Marea Britanie se expune la mai multe goluri juridice. Pentru a evita o astfel de situație, proiectul de lege respectiv ar trebui să permită transpunerea unei mari părți din legile europene în dreptul britanic.

12 000 de legi păstrate

În fața amplorii acestei sarcini, Ministerul pentru Brexit nu a putut să comunice exact numărul de texte în cauză, anunțând pur și simplu că "peste 12.000 de regulamente europene" se vor aplica în Regatul Unit.

Prin urmare, noi legi vor scrise, în timp ce altele vor fi modificate pentru a elimina referințele la normele europene.

Adoptarea acestui proiect de lege nu va permite ca toate modificările să fie încorporate simultan. Este vorba doar de a defini principiile fundamentale care vor ghida această activitate și mai ales de a extinde temporar puterile guvernului pentru ca acesta să poată modifica legile care trebuie amendate prin exonerare de la controlul total al parlamentului, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel