Marko Atilla, refugiat în Ungaria. MAE: Nu există un mandat european de arestare

Ministerul Afacerilor Externe spune că deputatul Marko Atilla, suspect într-un dosar de retrocedări ilegale, poate fi predat statului român doar în baza unui mandat european de arestare, pe care diplomația română nu-l poate nici emite, nici pune în aplicare.

Precizările MAE  survin ca urmare a interpelării, făcute publice, adresate ministrului afacerilor externe de către deputatul Bogdan Diaconu (PRU) referitor la “măsurile diplomatice luate pentru găsirea deputatului UDMR Marko Attila ascuns și protejat de statul ungar în urma votului de încuviințare a arestării acestuia acordat de Camera Deputaților pe 3 decembrie 2014”.

"La nivelul Uniunii Europene, arestarea și predarea persoanelor date în urmărire internațională între statele membre se realizează prin intermediul instituției mandatului european de arestare. Ministerul Afacerilor Externe nu are niciun fel de competenţe legale în materia emiterii și punerii în executare a mandatului european de arestare, procedurile aferente realizându-se exclusiv pe calea cooperării judiciare și polițienești directe", transmite MAE într-un comunicat remis redacției DC News.

Ministerul condus de Bodan Aurescu precizează că din datele de care dispune deocamdată de la instituțiile competente, "până în prezent nu a fost emis un astfel de mandat pe numele persoanei menţionate".

Marko Atilla, protejat de Viktor Orban la Budapesta - avocat

"În aceste condiții, având în vedere absenţa competențelor legale ale Ministerului Afacerilor Externe în ce priveşte realizarea unor asemenea demersuri, cât și în absența, până în prezent, a unui mandat european de arestare în raport cu persoana menționată, rezultă că, la acest moment, nu sunt întrunite condițiile care să permită MAE să întreprindă un eventual demers diplomatic în această speță", conchide MAE.

Deputatul Marko Atilla, pe numele căruia DNA a emis un mandat de arestare, avizat pozitiv de Camera Deputaților, se află în Ungaria și beneficiază de "protecția" premierului maghiar Viktor Orban, spune avocatul parlamentarului.

Marko Atilla a fost condamnat în noiembrie anul trecut la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de retrocedări ilegale în care a fost judecat pentru abuz în serviciu, după ce inițial primise aceeași pedeaspă, dar cu executare.

DNA a cerut ulterior încuviințarea arestării preventive a lui Atilla în dosarul Alinei Bica, acuzat că a făcut parte din Comisia ANRP care a acordat ilegal o despăgubire omului de afaceri Gheorghe Stelian. Deputatul a plecat la Budapesta după ce colegii săi i-au ridicat imunitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel