Maia Sandu și Andrei Năstase au sesizat Consiliul Europei

steag-europa
steag-europa

Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi câştigătorul recentelor alegeri la primăria Chişinăului, dar al cărui mandat nu a fost validat de instanţă, Andrei Năstase, preşedintele Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA) au transmis marţi Consiliului Europei rezoluţia adoptată la protestul de duminică, informează presa de peste Prut. 

Sandu şi Năstase, care au mers la Strasbourg împreună cu reprezentanţi ai Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), s-au întâlnit cu secretarul general al Consiliului, Thorbjřrn Jagland. 

De asemenea, premierul moldovean Pavel Filip s-a întâlnit marţi, la Strasbourg, cu Thorbjřrn Jagland, căruia i-ar fi promis că va fi creat un grup de lucru care va analiza prevederile din Codul Electoral. 

Potrivit observatorilor moldoveni, premierul Pavel Filip s-a deplasat la Strasbourg pentru a convinge conducerea Parlamentului European şi pe cea a Consiliului Europei că guvernanţii nu au de-a face cu decizia privind anularea rezultatele alegerilor municipale, luată de către instanţele de judecată. 

"Discuție importantă" 

În acest sens, preşedintele PAS a scris pe pagina sa de Facebook că a fost o discuţie importantă cu secretarul general al Consiliului Europei, la care delegaţia opoziţiei moldovene a încercat să demaşte "falsurile guvernării care încearcă să mintă partenerii internaţionali precum că invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislaţiei". 

" Legea nu este o problemă, legea a funcţionat timp de 21 de ani şi este foarte clară. Instituţiile subordonate politic sunt problema fundamentală. Thorbjřrn Jagland a arătat un interes sporit faţă de criza actuala din Republica Moldova, accentuând importanţa respectării principiilor democraţiei şi statului de drept într-o ţara europeană", a mai scris Sandu în postarea sa. 

Joi, dezbatere importantă 

Joi, Parlamentul European va dezbate subiectul respectării dreptului omului, democraţiei şi statului de drept în Republica Moldova. 

Liderii PAS, PPDA şi PLDM se află la Strasbourg pentru a prezenta în Parlamentul European rezoluţia adoptată duminică în cadrul protestului antiguvernamental din capitala Republicii Moldova, conform Radio Chişinău. 

Protestatarii au cerut validarea alegerilor pentru primăria Chişinăului câştigate de Andrei Năstase, renunţarea la sistemul mixt de vot şi demiterea judecătorilor care au anulat scrutinul municipal. 

Liderii opoziţiei vor discuta cu partenerii europeni despre derapajele pe care le-a înregistrat Republica Moldova, fiind preconizată o întrevedere cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, potrivit postului de radio citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel